Binnenland

Rotterdam pakt verpaupering aan

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat huizenbezitters in oude stadswijken keihard aanpakken wanneer ze hun woning laten verloederen en er niet in willen investeren. Dat heeft wethouder H. Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening donderdag bekendgemaakt.

Regioredactie
15 June 2007 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
ROTTERDAM – De gemeente Rotterdam werkt aan het opknappen van oude wijken als Oud Charlois. Volgens projectleider Ros van Woningcorporatie De Nieuwe Unie moet het gebied rond de Oude Kerk (foto) uitgroeien tot een trekpleister voor winkeliers en kunstenaa
ROTTERDAM – De gemeente Rotterdam werkt aan het opknappen van oude wijken als Oud Charlois. Volgens projectleider Ros van Woningcorporatie De Nieuwe Unie moet het gebied rond de Oude Kerk (foto) uitgroeien tot een trekpleister voor winkeliers en kunstenaa

Rotterdam is met zeven probleembuurten oververtegenwoordigd op de lijst met veertig achterstandswijken waarvoor minister Vogelaar (Wijken) deze kabinetsperiode 400 miljoen euro mag uittrekken. In de meeste van deze wijken probeert de gemeente al jaren via sloop- en nieuwbouwprojecten te bereiken dat de veiligheid en de leefbaarheid worden vergroot.Volgens Karakus is er een harde kern van particuliere huizenbezitters die de gemeente dwarsboomt bij dit streven. Vooral een deel van de zogenaamde verenigingen van eigenaren (VvE), verenigingen die namens alle bewoners het beheer voeren over panden die bestaan uit meerdere appartementen, zijn hem een doorn in het oog.

Sinds 2005 is elke VvE verplicht geld voor het onderhoud van deze appartementen te reserveren in een speciaal onderhoudsfonds. Veel Rotterdamse VvE’s verzuimen volgens Karakus echter om bij hun leden het geld te innen. Andere stellen de jaarlijkse bijdrage aan dit fonds op een euro, „of een vergelijkbaar, belachelijk bedrag.” Met een samenhangend pakket maatregelen wil hij deze VvE’s dwingen tot een actieve, positieve houding. „Dit probleem is urgent”, aldus de wethouder.

De maatregelen van Karakus sluiten aan bij een advies dat de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) binnenkort uitbrengt aan minister Vogelaar. Ook daarin wordt geconstateerd dat de VvE’s een zwakke schakel vormen in de plannen van gemeenten. Naast onwil speelt kleinschaligheid en gebrek aan professionaliteit deze VvE’s parten, constateert het rapport. De meeste VvE’s leiden bovendien een slapend bestaan.

Volgens de SEV is deze situatie alleen te keren als gemeenten bepaalde taken van de VvE’s overnemen. In Rotterdam vormen de woningcorporaties Woonbron en WBR op initiatief van Karakus straks een overkoepelend orgaan dat de uitgewoonde panden van particulieren straks samen met de VvE’s beheert. In samenwerking met de banken en het Nationale Hypotheek Plan biedt de gemeente noodlijdende VvE’s financiële steun. Het nieuwe orgaan start nog dit jaar een proefproject in de Rotterdamse probleemwijk Charlois.

Karakus wil verder dat kleine VvE’s, die samen een groot appartementencomplex beheren, verplicht fuseren. „De gemeente heeft dan één gesprekspartner om zaken mee te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer