Koninklijk Huis

Kamer prins Bernhard op Het Loo opengesteld

Paleis Het Loo in Apeldoorn is generaties lang het zomerverblijf van de koninklijke familie geweest. Zo ook voor prinses Juliana en prins Bernhard. Vanaf hun huwelijk in 1937 verbleef het paar zomers vaak in Apeldoorn.

15 June 2007 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:51
In Paleis Het Loo is de komende maanden een van de kamers van prins Bernhard te zien zoals hij die tijdens de zomermaanden gebruikte toen het Apeldoornse paleis nog de zomerresidentie van de koninklijke familie was. Foto Paleis Het Loo
In Paleis Het Loo is de komende maanden een van de kamers van prins Bernhard te zien zoals hij die tijdens de zomermaanden gebruikte toen het Apeldoornse paleis nog de zomerresidentie van de koninklijke familie was. Foto Paleis Het Loo

Tot 29 augustus is in het paleis de persoonlijke kamer van prins Bernhard te bezichtigen. De kamer is ingericht zoals hij er na de oorlog uitzag.De prins had een aantal kamers tot zijn beschikking, waaronder een zitkamer en een werkkamer. In 1952 werden deze kamers door binnenhuisarchitect Willem Vreede gemoderniseerd en aangepast aan de wensen van de tijd. De zitkamer werd onder meer voorzien van nieuwe wandbetimmering en stoffering en van 18e-eeuws geschilderd behang. In het vertrek kwam eigentijds meubilair te staan, zoals een zithoek en een tijdschriftenkast.

Halverwege de jaren tachtig -toen Paleis Het Loo museum werd- zijn de meubels overgebracht naar Paleis Soestdijk en het museumdepot. Dit voorjaar is de inventaris teruggebracht naar zijn oude plek in de westvleugel van het paleis, waar de kamer van prins Bernhard van 29 juni tot en met 29 augustus te bezichtigen is.

Het paleis heeft er sinds enkele weken nog twee mooie aanwinsten bij. Zo ontving het museumpaleis voor de collectie van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, dat in het paleis is gevestigd, van de Australische overheid de originele versierselen van alle klassen van de Order of Australia.

Het was de eerste keer dat de originele exemplaren van de insignes aan een museum zijn geschonken. De overhandiging volgde op het officiële bezoek van de Australische gouverneur-generaal aan Nederland in september 2006 en het tegenbezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan Australië vorig jaar oktober in het kader van de herdenking van de 400-jarige relaties tussen beide landen.

De Order of Australia is de hoogste onderscheiding van Australië. De eretekens zijn te zien in de aanwinstenkamer van het paleis.

Dat geldt ook voor een gouden penning uit de zeventiende eeuw met daarop de afbeelding van koning-stadhouder Willem III (1650-1702), de grondlegger van Paleis Het Loo. Het stuk heeft een diameter van 8,5 centimeter, waarmee het een van de grootste penningen is die ooit in de zeventiende eeuw werden geslagen. In technisch opzicht een waar meesterstuk. Bijzonder is dat bij de penning ook het originele etui bewaard is gebleven. De penning komt uit het bezit van de Engelse baronnen St. Oswald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer