Teleurgestelde reacties op beleidsprogramma
DEN HAAG (ANP) – De uitwerking van het regeerakkoord, die volgde op honderd dagen luisteren naar de samenleving, heeft vooral teleurgestelde reacties opgeleverd van oppositiepartijen, werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties. De gedeelde kritiek is dat het kabinet hoge verwachtingen heeft gewekt, maar in het donderdag gepresenteerde beleidsprogramma ontbreken de concrete maatregelen. Ook wordt geklaagd over gebrek aan daadkracht.
Het kabinet gebruikt veel woorden maar doet nog weinig, aldus werkgeversorganisatie VNO–NCW. „Dit kabinet snapt het probleem, maar durft niet door te pakken", stelde Natuur en Milieu.Positiever zijn de HBO–raad vanwege de grote investeringen in onderwijs en de Bovag en de RAI Vereniging vanwege de gefaseerde invoering van de kilometerheffing.
Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie toonden zich tevreden over het resultaat van de dialoog met de samenleving. „De vorige kabinetten kregen voortdurend het verwijt doof te zijn voor de samenleving, voor de zorgen van mensen. Daar is nu mee gebroken", zei PvdA–fractievoorzitter Tichelaar. Het CDA eist nog wel dat het kabinet meteen aan de slag gaat met de verplichte maatschappelijke stage voor scholieren.
Veel nieuws had het beleidsprogramma donderdag niet te bieden. Wel werd duidelijk dat het kabinet de schooluitval op hogescholen en universiteiten gaat aanpakken, dat er campussen komen voor probleemjongeren die geen zicht hebben op een opleiding of baan en dat er meer windenergie opgewekt moet worden op het land. Verder wil het kabinet 100.000 minder gestolen fietsen.
Eerder was al bekend geworden dat er onder meer 500 wijkagenten extra komen, dat het aantal medische missers in ziekenhuizen moet worden gehalveerd en dat schoolboeken vanaf 2008 geleidelijk gratis worden.
Het 83 pagina’s tellende beleidsprogramma beschrijft 74 doelstellingen. Ze zijn een uitwerking van het in februari gesloten regeerakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie en het resultaat van de honderd dagen die het kabinet benutte om te praten met maatschappelijke organisaties, belangenverenigingen en burgers.
Premier Balkenende benadrukte donderdag dat het kabinet daarvan veel heeft opgestoken en de dialoog wil voortzetten. „We doen het om sterker beleid te krijgen en om betere resultaten te bereiken". Volgens de premier snappen mensen best dat het, ondanks de vele gesprekken, niet iedereen naar de zin gemaakt kan worden.
VVD–leider Rutte vreest echter dat er over honderd dagen weer een presentatie van plannen noodzakelijk is, want de uitwerking van donderdag is volgens hem veel te mager. In zijn ogen ontbreken concrete plannen voor onder meer problemen op de arbeidsmarkt, voor de aanpak van files en verbetering van probleemwijken.
Ook de SP had meer verwacht. „Het lijkt erg op het regeerakkoord, maar dan met plaatjes, peilingen en citaten", aldus SP–Tweede Kamerlid Kant. De Partij voor de Vrijheid vindt dat in het beleidsprogramma de onderwerpen waarover de Nederlander zich zorgen maakt, worden genegeerd of „met geitenwollensokkenmaatregelen worden beantwoord".
De Tweede Kamer debatteert dinsdag met het kabinet over het beleidsprogramma, dat op een aantal punten op Prinsjesdag nog verder uitgewerkt wordt.