Zittend plassen spaart milieu
EINDHOVEN (ANP) - Om het milieu te sparen, komen in het nieuwe Maasziekenhuis van Boxmeer speciale toiletpotten waarbij urine gescheiden wordt opgevangen.
De urine kom in een voorraadtank terecht voor een nuttige herbestemming, zoals bemesting. De speciale potten vereisen wel dat mannen voortaan zittend plassen, zegt projectleider Ferdinand Kiestra van het waterschap Aa en Maas.De toiletpotten hebben behalve de gebruikelijke spoeluitgang ook een gat aan de binnenkant van de voorzijde. Daar moeten mannen hun behoefte in zien te krijgen. „Een kwestie van oefenen”, volgens Kiestra.
De toepassing in het Maasziekenhuis is het eerste grote project in Nederland waarbij urine apart wordt verwerkt. In Boxmeer zijn de veertig tot zestig toiletpotten vooral bedoeld om hormonen en medicijnresten die patiënten uitscheiden, uit het Maaswater te houden. Kiestra: „We onttrekken water uit de rivier om er drinkwater van te maken. Dat gebeurt met zuiveringsinstallaties, maar het is veel goedkoper om de bron van de vervuiling aan te pakken.”
De mens produceert dagelijks ruim 1 liter urine boordevol stikstof en fosfaat. Via het toilet en het riool komt de urine terecht bij de afvalwaterzuivering. Urine zorgt voor 85 procent van alle stikstof en 50 procent van alle fosfaat in het huishoudelijke afvalwater. Dankzij de toepassing zoals in het Maasziekenhuis verdwijnen deze schadelijke stoffen vrijwel geheel uit het afvalwater en dalen de zuiveringskosten aanzienlijk, aldus Kiestra.
Over de verwerking van de ziekenhuisurine wordt nog nagedacht. Mogelijk worden de voorraadtanks leeggepompt en door tankauto’s afgevoerd naar speciale zuiveringsinstallaties. Kiestra: „De oplevering van het gebouw is in 2010, we hebben dus nog tijd om een oplossing te bedenken.” In Scandinavië is gescheiden verwerking van urine al gebruikelijk.