EU en Servië hervatten overleg
BRUSSEL (AP) – De Europese Unie en Servië hebben woensdag onderhandelingen hervat over het Stabilisatie– en associatieverdrag (SAA), een overeenkomst die de Serviërs uitzicht zou geven op toetreding tot de EU. De besprekingen waren een jaar lang opgeschort vanwege het uitblijven van de arrestatie van Servische oorlogsmisdadenverdachten zoals Ratko Mladic en hun uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.
De EU stemde in met hervatting van de onderhandelingen nadat de hoofdaanklager van het tribunaal, Carla del Ponte, de regering in Belgrado recentelijk had geprezen in verband met de arrestatie van generaal Zdravko Tolimir.Donderdag wordt een andere mijlpaal gezet, als Servische gezanten voor het eerst aanwezig zullen zijn op een bijeenkomst van de NAVO-ministers van defensie. De aanwezigheid vloeit voort uit het Servische lidmaatschap van het Partnerschap voor Vrede, een programma dat wordt gezien als een opstapje naar volwaardig NAVO-lidmaatschap.
De besprekingen vallen samen met druk beraad over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad over de toekomstige status van de Servische provincie Kosovo, die sinds 1999 onder auspiciën van de Verenigde Naties wordt bestuurd. Belgrado is fel tegenstander van het door Washington en Brussel gesteunde plan om de overwegend door etnisch-Albanezen bewoonde regio onafhankelijkheid onder internationaal toezicht te verlenen.
De Servische premier Vojislav Kostunica zei woensdag dat de hervatting van de besprekingen met de EU gelegenheid biedt tot het aangaan van een ‘partnerschap’, inclusief Europese steun voor de territoriale integriteit van Servië. ‘Wij dringen er krachtig op aan dat de EU onze internationaal erkende grenzen respecteert en het feit dat Kosovo een integraal en onvervreemdbaar onderdeel vormt van Servië’, zei Kostunica.
De Servische vice-premier Bozidar Djelic, die de Europese integratie in zijn portefeuille heeft, voorspelde dat beide partijen het SAA–beraad eind juli kunnen afronden. Servië zou dan over vier tot vijf jaar in aanmerking komen voor EU-lidmaatschap. Djelic zei er zich bewust van te zijn dat de overeenkomst niet tot stand kan komen zonder dat de problemen met het Joegoslaviëtribunaal worden opgelost.