Plasterk: Politiek schuldig aan problemen in onderwijs
DEN HAAG (ANP) – Minister Plasterk van Onderwijs vindt dat leraren niet de schuld moeten krijgen van de problemen op scholen. Hij wijst zijn vinger naar de leidinggevenden in het onderwijs en naar „de politiek van de laatste decennia". Politici hebben volgens Plasterk te weinig naar docenten geluisterd.
Hoewel de minister het onderwijs in Nederland „best goed" noemt en Nederland het volgens hem internationaal gezien „heel redelijk" doet, moet de „kwaliteit van het onderwijs op alle fronten omhoog", aldus Plasterk dinsdag. Hij stelt dat leraren „de allerminste blaam" treft.De PvdA–minister lijkt met zijn uitlatingen een voorschot te nemen op het parlementair onderzoek naar de vernieuwingen in het onderwijs van de laatste jaren. In oktober houdt de Tweede Kamer hoorzittingen met de hoofdrolspelers bij deze vernieuwingen. Onder scholieren, studenten en leraren heerst daarover de kritiek.
Volgens Plasterk bepaalt de kwaliteit van de leraren de kwaliteit van het onderwijs. „Daarom wil ik de status en positie van leraren verbeteren. Daarom geef ik docenten de hoofdrol in de verbeteringsprocessen, in het streven naar meer onderwijskwaliteit. Leraren moeten het als onderwijsprofessionals weer voor het zeggen krijgen op hun school".
De onderwijsminister wil het beroep van leraar aantrekkelijker maken door het voor een vijfde van de docenten mogelijk te maken twee extra loonschalen te verdienen. Op dit moment is dat alleen mogelijk als zij ook leidinggevende taken erbij nemen. Op die manier wordt meteen het dreigende lerarentekort aangepakt, zegt hij.
Verder onderzoekt Plasterk of hij docenten geld voor cursussen kan toekennen. „Als een leraar bijvoorbeeld een masteropleiding wil volgen, dan moet er ruimte zijn voor zo’n persoonlijke ontwikkeling". De minister heeft inmiddels een commissie geïnstalleerd die bekijkt hoe het dreigende lerarentekort kan worden aangepakt en hoe het vak van leraar aantrekkelijker kan worden gemaakt. Duidelijk is dat het loon omhoog moet. Eerder op dinsdag stelde de vakbond Aob dat het salaris van docenten fors achterloopt bij andere sectoren.