Dode in Egypte bij verkiezingen
CAIRO (AP) - In Egypte is gisteren een dode gevallen bij verkiezingsgeweld. Aanhangers van de regeringspartij en van onafhankelijke kandidaten voor de Shuraraad, de Egyptische Eerste Kamer, raakten slaags en begonnen op elkaar te schieten bij een stembureau in al-Husseiniya in de noordelijke Nijldelta.
Het slachtoffer was aanhanger van een onafhankelijke kandidaat.Een stembureau in Giza, niet ver van de hoofdstad Caïro, werd omringd door leden van de oproerpolitie die het bureau afgrendelden en de kiezers wegstuurden. „Er schijnen vandaag geen verkiezingen te zijn”, zei Alya Lufti, een 23-jarige accountant. „We mogen niet naar binnen om te stemmen. Ik begrijp niet wat er aan de hand is.”
De verkiezingen voor de Shuraraad hebben nooit veel kiezers getrokken, maar die van maandag zijn van belang omdat de Moslim Broederschap, die weliswaar verboden is maar achter de schermen toch als oppositiepartij fungeert, dit jaar voor het eerst deelneemt met negentien -in naam onafhankelijke- kandidaten. Sinds de Moslim Broederschap in april bekendmaakte aan de verkiezingen deel te nemen, zijn honderden leden en aanhangers opgepakt. De regering heeft geprobeerd zeventien kandidaten van de beweging te diskwalificeren, maar daar ging het hooggerechtshof niet mee akkoord.
In Giza was Sayeed Saleh kandidaat namens de Broederschap. Hij zei dat de afgelopen weken 160 van zijn aanhangers waren gearresteerd.
De Shuraraad telt 264 leden, van wie er 176 voor zes jaar worden gekozen en 88 door de president worden benoemd. Om de drie jaar wordt de helft van de leden vervangen. Maandag dongen 587 kandidaten mee naar 88 zetels in 24 provincies.
Drie weken voordat de Broederschap besloot aan de verkiezingen deel te nemen had het parlement een amendement op de grondwet aangenomen dat het de Broederschap lastiger moet maken politieke activiteiten te ontwikkelen. Er werd een artikel toegevoegd dat politieke partijen op basis van religie verbiedt. De regerende Nationale Democratische Partij van president Hosni Mubarak zegt dat de Broederschap het artikel schendt met zijn verkiezingsslogan ”Islam is de oplossing”. Maar de Broederschap bestrijdt dat met verwijzing naar artikel 2 van de grondwet, dat luidt dat de islamitische wetgeving de belangrijkste bron van wetgeving is.
De leider van de Broederschap, Mohammed Mahdi Akef, zei zondag op een website dat verkiezingen voor de Broederschap een van de instrumenten zijn voor verandering en hervorming. „De missie van de Broederschap is om despotisme te weerstaan en een situatie van stabiliteit te scheppen waarin Egyptenaren vrijheid en democratie genieten”, zei hij.