Ugandese mannen vrezen besnijdenisplan
KAMPALA - Sommige Ugandese mannen reageren angstig op plannen van het ministerie van Gezondheid om zo veel mogelijk mannen ertoe over te halen zich te laten besnijden.
Een besneden man heeft volgens onderzoek minder kans om het hiv-virus te krijgen of door te geven. „Dat is voor ons reden om alles uit de kast te halen om besnijdenis bij jongetjes en volwassen mannen te promoten”, liet directeur-generaal Sam Zaramba van het ministerie zich vorige week ontvallen tegenover journalisten.„Iedereen die in de gezondheidszorg werkt moet leren hoe de simpele operatie uitgevoerd moet worden. Dat is een onderdeel van onze strategie om zo veel mogelijk mannen besneden te krijgen”, vertelde Zaramba.
Het ministerie heeft de al jaren gebruikte ABC-slogan tegen aids -onthouding (Abstinence), wees trouw (Be faithful) en gebruik een condoom (Condomize)- aangevuld met een tweede C tot ABCC. De tweede C staat voor besnijdenis (Circumcision).
De twintigjarige Andrew reageert terughoudend op het nieuws. Hij heeft het uit de krant, maar hij vertrouwt er niet op dat besnijdenis altijd vrijwillig zal blijven. Er is opeens zo veel aandacht voor. „Van mijn geslachtsdeel blijven ze af. Ik zorg er zelf wel voor dat ik geen aids krijg. Ik ga niet vreemd.”
Uit drie verschillende onderzoeken in Kenia, Uganda en Zuid-Afrika blijkt dat besneden mannen 50 tot 60 procent minder kans hebben op een besmetting met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. In Uganda worden jaarlijks volgens officiële cijfers 130.000 mensen met HIV besmet.
Veel Ugandese mannen hebben overigens geen aanmoediging nodig voor de besnijdenis. Moslimmannen zijn al besneden, maar ook in veel lokale culturen is besnijdenis een oude traditie om de overgang van jongen naar man te markeren. De Ugandese mannen die echter nog onbesneden door het leven gaan, worden nadrukkelijk voor de keuze geplaatst.
Het islamitische Kibuli Muslim Hospital voerde vroeger alle besnijdenissen uit op één speciaal daarvoor aangewezen dag in de week. Nadat het nieuws bekend werd dat besnijdenis kan beschermen tegen aids, kwamen er zo veel mannen naar het ziekenhuis om zich te laten besnijden dat inmiddels twee dagen in de week apart zijn gezet voor deze operatie.
„Vroeger kwam het voor dat we twee weken geen volwassen man op de snijtafel zagen”, zegt bestuurder Siraj Mbulambago van het ziekenhuis. „Toen besneden we voornamelijk moslimjongetjes. Tegenwoordig ontvangen we wel veel mannen op de maandagen en vrijdagen dat wij de operatie uitvoeren.”