Buitenland

Zeven doden bij aanslag in Tikrit

BAGDAD - Bij een zelfmoordaanslag met een met explosieven geladen vrachtauto op een politiebureau in het Noord-Iraakse Tikrit zijn zondag zeven doden en vijftig gewonden gevallen. Tikrit was de thuishaven van de vroegere Iraakse leider Saddam Hussein.

Buitenlandredactie
11 June 2007 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Bij aanslagen elders in Irak, voornamelijk ook met politiemensen als doelwit, vielen zondag nog eens in totaal zeker 24 doden, onder wie een Amerikaanse militair. Bij gevechten tussen Amerikaanse troepen en sjiitische militieleden in de sjiitische wijk Fidhiliyah in Bagdad kwamen in de nacht van zaterdag op zondag minstens vijf mensen om het leven en raakten er negentien gewond.In de buurt van Mahmudiya, in de zogenoemde Driehoek des Doods, is zondagavond een brug opgeblazen. Een autobom werd bij een van de pijlers van de brug door vermoedelijk een zelfmoordterrorist tot ontploffing gebracht. Amerikaanse militairen die op de brug een checkpoint bemanden vielen naar beneden en kwamen onder het puin terecht. Er zouden enkele doden zijn gevallen, in ieder geval een Iraakse tolk. Inmiddels zijn in Irak zeker 3504 Amerikanen gesneuveld.

Een zelfmoordaanslag bij de ingang van het hoofdkwartier van een Iraakse legereenheid in Iskandariyah kostte zaterdag zeker dertien soldaten het leven. Nog eens dertig mensen raakten gewond.

In Bagdad kwamen zeker vijf mensen om het leven toen een bermbom, die waarschijnlijk was bedoeld voor een politiepatrouille, een minibus trof. Elders in de stad kwamen een politieman en een voorbijganger om het leven toen een geparkeerde auto ontplofte. Zeven mensen raakten gewond. Ook in Bagdad werd een politieman doodgeschoten.

Het Iraakse tribunaal dat leden van het vroegere regime van Saddam Hussein berecht, zal op 24 juni uitspraak doen in het proces tegen Ali Chemicali (Hassan al-Majid), de neef van Saddam, en vier andere voormalige medewerkers van de Iraakse oud-dictator. Dit heeft aanklager Jaafar al-Mussawi gisteren bekendgemaakt na afloop van een korte zitting van het hof. De aanklagers hebben de doodstraf tegen het vijftal geëist wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid tijdens de operatie Anfal.

Bij de operatie onder de codenaam Anfal tijdens de Iraans-Iraakse oorlog van 1980-88 zouden 180.000 Koerden, veelal burgers, zijn omgekomen. Ali Chemicali -die eigenlijk Hassan al-Majid heet, maar zijn bijnaam kreeg omdat hij chemische wapens tegen de Koerden zou hebben ingezet- gaf eerder in de rechtszaal toe dat hij in de jaren ’80 opdracht heeft gegeven tot de verdrijving van Koerden uit hun dorpen in Noord-Irak. Volgens Al-Majid wemelde het in het gebied van de Iraanse spionnen.

De vijf verdachten kunnen worden veroordeeld tot de strop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer