Economie

Vakkanjer Smit gaat frezen voor wereldtitel

RIJSSEN - Arjan Smit uit Rijssen freesde deze week drie werkstukken in twee keer zes en één keer vier uur. Twee van aluminium, een van staal. Hij scoorde 93,77 punten. Dat betekent dat hij eind november naar WorldSkills in Japan mag, de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen.

8 June 2007 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:50
Arjan Smit: ... op naar Japan... - Foto Bureau TOP, Eric Polman
Arjan Smit: ... op naar Japan... - Foto Bureau TOP, Eric Polman

WorldSkills is een tweejaarlijks gebeuren. Dit jaar wordt de 39e editie gehouden, van 14 tot en met 21 november in het Japanse Shizuoka. Meer dan 45 landen doen mee; vanuit Nederland gaan er 26 aanstormende talenten heen.Bureau TOP uit Hazerswoude-Dorp selecteerde donderdagavond negen studenten om naar Japan te gaan. TOP is een samenwerkingsverband van Stichting A+O (Arbeidsmarkt en Opleiding in de Metaalelektro) en Stichting OOM (Opleiding en Ontwikkeling Metaalbewerking). De organisatie zette beroepenwedstrijden op touw in het kader van de campagne Vakkanjers, die tot doel heeft „vaktrots stimuleren” en daarmee de instroom van nieuwe vakmensen in de metaal en elektra te vergroten.

Arjan Smit (22) is een van de negen winnaars. Hij volgt de hbo-opleiding werktuigbouwkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede en zit in het tweede jaar van de opleiding. CNC-frezen is zijn specialiteit.

Wat is dat precies?

„Je schaaft en je boort met een machine die wordt aangestuurd door een computer. Alles komt nauw: hoe je de computer instelt, hoe je het gereedschap afstelt, hoe het materiaal erdoorheen gaat.”

Wat hielden de wedstrijdopdrachten van deze week in?

„Ik moest drie werkstukken frezen. Twee van aluminium, een van staal. Twee moesten er in zes uur tijd af, één in vier uur. We kregen een tekening met een voorbeeld. Het waren ontwerpen met allerlei ingewikkelde vormen en gaten. Je moet op heel veel dingen tegelijk letten, en je hebt weinig tijd. Het is een kwestie van controleren, afstellen en nog eens controleren. Het gaat om werk dat op een honderdste, soms een duizendste van een millimeter nauwkeurig moet zijn.”

Moeilijk?

„Het moeilijkste is dat een product twee keer door de machine gaat. Je klemt het vast, maakt de gaten en zo, en draait de plaat dan om. Dan moet hij precies evenredig komen. Da’s de kunst. En je concentratie vasthouden, dat ook.”

Hoe lang bereid je je al voor op de wedstrijd?

„Vorig jaar maart werd ik Nederlands kampioen frezen. Twee maanden daarna ben ik voorzichtig begonnen met trainen. Sinds september werk ik in mijn vrije tijd bij Norma in Hengelo, daar oefen ik verder. Ervaren collega’s leren mij het vak, zij stellen tijd, machines en materialen ter beschikking. Heel belangrijk.”

Hoe ga je in november je zenuwen in bedwang houden?

„Ik ga gewoon aan een product werken. Daar ben ik straks zo druk mee dat ik vergeet zenuwachtig te zijn.”

En wat doe je na de kampioenschappen?

„Uitrusten. Meer tijd aan school besteden, want in deze wedstrijden steek ik nu veel energie. De opleiding in Enschede duurt nog wel even, nog twee jaar. Misschien ga ik daarna studeren. Aan de Universiteit Twente bijvoorbeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer