Binnenland

Vriendin Van der G. op werk opgepakt

De politie heeft dinsdag Petra L., de vriendin van Volkert van der G., aangehouden. Volgens de advocaten van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn is de vrouw enkel opgepakt om Van der G. onder druk te zetten.

Binnenlandredactie
4 September 2002 13:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Het openbaar ministerie heeft woensdag bevestigd dat er een vrouw is gearresteerd, maar wil om privacyredenen niet beamen dat het om L. gaat. De 41-jarige vrouw werd dinsdag op haar werk aangehouden. Sinds de arrestatie van haar partner op 6 mei woonde ze niet meer in hun huurhuis aan de Esdoornlaan in Harderwijk.

Het OM verdenkt de vrouw van voorbereidingshandelingen voor brandstichting of het veroorzaken van een ontploffing. Ze zou „samen en in vereniging met anderen” stoffen voorradig hebben gehad die hiervoor gebruikt kunnen worden. De vrouw wordt mogelijk morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdenking is gebaseerd op de materialen die werden gevonden in de Harderwijkse woning.

De advocaat van de vrouw, mr. E. van Gils, zegt dat zijn cliënte alle beschuldigingen van de hand wijst. Ook de raadsman heeft sterke vermoedens dat L. louter is aangehouden om haar partner Van der G. onder druk te zetten. „Het is een buitenwettelijk dwangmiddel.”

Van der G. heeft nog steeds geen verklaring afgelegd. Uit protest tegen zijn behandeling is hij sinds 12 juli in hongerstaking.

Van Gils meent dat het tijdstip en de plaats van de aanhouding zijn vermoedens rechtvaardigen. „Ze is maanden na de ontdekking van de explosieve stoffen gearresteerd. Justitie had haar gewoon kunnen uitnodigen. Het gaat hier om een hoop bombarie en een hoop druk zetten op de zaak”, aldus Van Gils. Het negen maanden oude dochtertje van Van der G. en L. is volgens de raadsman „in goede handen.”

In een kunststof container in de garage bij het huis in Harderwijk trof het Explosieven Opruimingscommando eind juni diverse chemicaliën aan, zoals zoutzuur en zwavelzuur. Een glazen pot met capsules, plakken lood en een kookwekker werden eveneens in beslag genomen. In een nieuwe rapportage aan het OM concludeert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de enige bekende toepassing van het aangetroffen mengsel van kaliumchloraat en suiker een explosief is. Als aan het mengsel zwavelzuur wordt toegevoegd, kan er een spontane ontploffing plaatsvinden, aldus het NFI.

Als het eveneens in de schuur gevonden ammoniumnitraat wordt gemengd met benzine, ontstaat het explosief ANFO, stelt het NFI ook. Dit explosief wordt onder meer in de mijnbouw gebruikt.

Van der G. is vorige week verhoord over de chemicaliën. Volgens zijn raadslieden wil het OM Van der G. met de aanhouding van zijn vriendin dwingen een verklaring af te leggen. Het tijdstip van de aanhouding, vlak voor een nieuw verhoor, wijst volgens hen daar ook op. „Hem is tijdens het verhoor voorgehouden dat de aanhouding van zijn partner voortkomt uit het beroep dat hij op zijn zwijgrecht doet. Tevens is hem meegedeeld dat zijn partner niet zou zijn aangehouden indien hij zou verklaren dat de chemicaliën aan hem toebehoren”, aldus de advocaten.

Intussen gaat de hongerstaking van Van der G. de kritieke fase in. Artsen mogen in beginsel niet meewerken aan het onder dwang voeden van een gedetineerde die vrijwillig en bij zijn volle verstand heeft besloten in hongerstaking te gaan. Dat valt op te maken uit een brief die de Inspectie voor de Gezondheidszorg deze week heeft gestuurd aan de artsenorganisatie KNMG.

Aanleiding voor de brief is de hongerstaking van Van der G. Eerder deze maand gaf minister Donner van Justitie aan voldoende wettelijke mogelijkheden te zien om hem desnoods onder dwang te voeden. De KNMG wilde weten hoe de inspectie zich zou opstellen tegenover artsen die overwegen mee te werken aan dwangvoeding.

Internationale verdragen en grondwettelijke regels laten volgens de inspectie geen ruimte voor de gedwongen toediening van vocht en/of voedsel aan een gedetineerde die wilsbekwaam is en die vrijwillig, en doordrongen van de consequenties, heeft besloten niet meer te eten of te drinken. Uitgangspunt daarbij is respect voor de vrijheid om te beslissen vocht en/of voedsel te weigeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer