Buitenland

G8 eens over uitstoot broeikasgassen

HEILIGENDAMM (ANP) – Op de G8–top donderdag in het Duitse Heiligendamm is overeenkomst bereikt over het klimaatbeleid. De zeven rijkste industrielanden en Rusland besloten dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd „substantieel" minder moet.

Het gezamenlijke doel is minder concreet dan de Europese deelnemers aan de topconferentie wilden. De Europese Unie streefde naar een halvering van de uitstoot van kooldioxide in 2050. De G8 werd het er over eens die halvering „serieus in overweging te nemen".

7 June 2007 14:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:49
De G8-top bij elkaar. V.l.n.r. Shinzo Abe (Japan), Steven Harper (Canada), Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Vladimir Putin (Rusland), Angela Merkel (Duitsland), George W. Bush (VS), Anthony Blair (Groot-Brittannië), Romano Prodi (Italië), Jose Manuel Barroso
De G8-top bij elkaar. V.l.n.r. Shinzo Abe (Japan), Steven Harper (Canada), Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Vladimir Putin (Rusland), Angela Merkel (Duitsland), George W. Bush (VS), Anthony Blair (Groot-Brittannië), Romano Prodi (Italië), Jose Manuel Barroso

De Duitse gastvrouw van de G8–top, bondskanselier Angela Merkel, bestempelde de overeenkomst als een zeer grote vooruitgang en een uitstekend resultaat, ondanks het ontbreken van keiharde cijfers „Ik kan zeer, zeer goed leven met dit compromis", aldus de christendemocrate.Met de afspraken erkennen de Verenigde Staten voor het eerst officieel dat de mens een oorzaak is van de wereldwijde opwarming. In de G8–verklaring over het klimaatbeleid worden de grote opkomende economieën opgroepen zich bij de doelstellingen aan te sluiten.

Internationale milieuorganisaties reageerden teleurgesteld op het akkoord in de Oost–Duitse badplaats. Greenpeace pleitte opnieuw voor bindende afspraken. „Anders worden de problemen alleen maar voor ons uitgeschoven", aldus een zegsman.

Greenpeace wilde donderdag met elf boten in een beveiligde zone van de Oostzee voor de kust van Heiligendamm actie voeren. De Duitse politie te water kwam meteen in actie en dwarsboomde de rubberbootjes. Twee opblaasboten van Greenpeace werden door boten van de politie overvaren. Volgen de politie raakten drie actievoerders en een agent gewond. De milieuorganisatie sprak over zes gewonde activisten.

Greenpeace hoopte een petitie over klimaatbescherming te kunnen overhandigen aan de wereldleiders die tot vrijdagmiddag in het 18e eeuwse badplaatsje bijeen zijn. De Duitse justitie bekijkt of er stappen worden ondernomen tegen de 21 Greenpeace–activisten die werden aangehouden. De politie nam acht boten in beslag.

Betogers op het land bij Heiligendamm hoeven niet langer om een plek te vechten langs het grote veiligheidshek dat rond de badplaats is gebouwd. De politie staat in sommige gevallen toe dat demonstranten zich bij de afscheiding ophouden. Tot dusver mochten betogers niet dicht in de buurt komen van het miljoenen kostende hek. Woensdag trokken grote groepen betogers via akkers en velden toch naar het hekwerk, hetgeen leidde tot ongeregeldheden. Kennelijk wil de politie dit soort confrontaties voorkomen.

Net als de afgelopen dagen blokkeerden tegenstanders van de top donderdag wegen in de regio rond Heiligendamm. De politie maakte met waterkanonnen en traangas een einde aan enkele betogingen. Een woordvoerder meldde zeker 260 aanhoudingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer