Turkije ontkent inval in Noord-Irak
ANKARA - Turkije, de Verenigde Staten en het bestuur in Koerdisch Noord-Irak hebben donderdagmorgen berichten tegengesproken dat duizenden Turkse troepen Noord-Irak zijn binnengetrokken op zoek maar Koerdische opstandelingen.
Het Witte Huis en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gül, onderstreepten dat sommige Amerikaanse media ten onrechte repten over een Turkse operatie. De media baseerden zich op anonieme Turkse veiligheidsfunctionarissen. Die meldden woensdagavond dat 600 commando’s, gesteund door duizenden andere militairen, tot 3 kilometer doordrongen op Iraaks grondgebied. Volgens hen zijn de troepen inmiddels in Turkije teruggekeerd.Op het militaire hoofdkwartier in Ankara wilde men het bericht bevestigen noch ontkennen. Het leger zei dat Koerdische opstandelingen woensdag vanuit Irak een Turkse legerpost hadden beschoten in de provincie Hakkari, die aan zowel Irak als Iran grenst, maar dat daarbij geen slachtoffers waren gevallen.
De afgelopen dagen is druk gespeculeerd over een ophanden zijnde massale invasie van Noord-Irak door Turkse troepen. Het leger heeft de regering gevraagd zo’n grensoverschrijdende operatie goed te keuren, maar de regering aarzelt. De anonieme zegslieden benadrukten woensdag dat de operatie daar geen verband mee hield.
Turkije voert al decennia strijd tegen Koerden die gewapend ijveren voor een eigen staat, die onder meer delen van Irak en Turkije moet beslaan. Ankara heeft het vooral voorzien op Koerdische strijders van de PKK, die volgens Turkije vanuit het overwegend Koerdische noorden van Irak operaties uitvoeren in Oost-Turkije. Het komt daarbij overigens met enige regelmaat voor dat Turkse veiligheidstroepen in hun jacht op de Koerdische rebellen Iraaks grondgebied betreden.
De laatste grote Turkse invasie van Noord-Irak was in 1997, toen tienduizenden Turken het buurland binnenvielen. Na de val van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003 zijn alleen relatief kleine schermutselingen in het grensgebied gemeld. Turkije is lid van de NAVO en hoopt op toegang tot de Europese Unie.