Geld en projecten helpen niet echt
Wat voor werk doe je precies?
„CRWRC is de hulp- en ontwikkelingsorganisatie van de Christian Reformed Church (Gereformeerde Kerk) in Noord-Amerika. In Haïti werken we samen met partnerorganisaties, kleine lokale christelijke organisaties die zelf het ontwikkelingswerk doen. Deze organisaties verzorgen ”community development” (ontwikkeling van de gemeenschap), vaak via kerken. Mijn officiële titel is ”country consultant” en ik geef advies aan deze partners bij de verbetering van hun community development en bij het versterken van hun eigen organisaties.”
Waarom doe je dit werk?
„Toen ik in Wageningen studeerde, voelde ik me al geroepen tot christelijk ontwikkelingswerk. In 1982 werden Coby en ik voor Woord en Daad naar Haïti uitgezonden. En daar zijn we nu nog. Elke keer als we dachten klaar te zijn, gingen er andere deuren open.”Op welk punt zie je vooruitgang?
„In het verleden zei men dat de bevolking van Haïti 90 procent rooms-katholiek, 10 procent protestants en 100 procent voodoo was. Ondertussen beschouwt 40 procent van de Haïtianen zich als protestants christen. Ik ben ervan overtuigd dat dit op de lange termijn op nationaal niveau effect zal hebben. Economisch en politiek ging Haïti door een dal, maar de uitbreiding van het koninkrijk van God gaat door.”
Hoogtepunt?
„Soms komt een Haïtiaan persoonlijk advies vragen en ben ik verbaasd over het vertrouwen dat daaruit spreekt. Hoogtepunt in het werk was de overdracht van Parole et Action (lokale partner van Woord en Daad). Deze organisatie was door Nederlanders opgezet. Na een proces van tien jaar werken aan haïtianisering, werd P & A in 2002 overgedragen.”
Teleurstelling?
„Ontwikkelingswerk in het algemeen lijkt niet opgewassen tegen politieke onrust. In de afgelopen twintig jaar is de economie niet gegroeid, terwijl de bevolking verdubbelde. De armoede is groot. Steeds meer ben ik tot de overtuiging gekomen dat geld en projecten niet echt helpen als de mensen zelf niet veranderen. Daarom voel ik me op mijn plaats bij CRWRC, die de nadruk legt op de verandering van mensen, levensbeschouwing en ”community transformation”.”
Ben je kerkelijk betrokken?
„We zijn officieel lid van de Quisqueya Chapel, een interkerkelijke gemeente met diensten in het Engels. We zijn actief in de kerk.”
Speelt geloof een rol om hier te komen werken?
„Ik ben ervan overtuigd dat je geloof moet hebben om in Haïti te werken. Als dit geen roeping was, had ik het allang opgegeven. Van de resultaten kun je niet leven.”
Waar verwonder je je over?
„Als ik een dorp bezoek en bij de domineesfamilie (die in een tweekamerhuisje woont) slaap, krijg ik altijd een kamer met het beste bed. Dan voel ik me beschaamd en verwonder ik me ook: ze hebben meer gevoel voor de Bijbelse gastvrijheid dan ik.”
Wat vind je moeilijk in het contact met de bevolking?
„Na al die jaren in Haïti denk ik nog steeds westers en kost het me nog steeds moeite te begrijpen waarom mensen bepaalde dingen doen of niet doen.”
Wat ervaar je als gemakkelijk?
„Haïtianen zijn heel vriendelijk tegenover buitenlanders. Anders dan in Nederland hebben ze hier vaak meer vertrouwen in een buitenlander dan in een landgenoot.”
Mis je Nederland?
„Het is jammer onze familieleden zo weinig te zien - hoewel e-mail en internet de communicatie hebben versneld. Nederlandse kaas en drop zijn wel lekker en af en toe schaatsen is leuk, maar we kunnen ook zonder.”
Zin om terug te gaan?
„Niet echt.”
Naam: Ad de Blaeij
Geboren: 24 mei 1955
Werkt voor: 1982 tot 2002 Woord & Daad Haïti; sinds 2002 Christian Reformed World Relief Committee (CRWRC)
Standplaats: Port-au-Prince (Haïti)
Sinds: 1982