Economie

Personeel ABN doet beroep op Bos

DEN HAAG - Ongeruste werknemers van ABN AMRO hebben woensdag minister Bos van Financiën persoonlijk op het hart gedrukt hun belangen zo goed mogelijk te behartigen in de overnamestrijd rond de Nederlandse bank.

Redactie economie
7 June 2007 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 04:49
DEN HAAG – CNV Dienstenbond en de ondernemingsraad van ABN AMRO hebben woensdag in Den Haag petities aangeboden aan minister Bos van Financiën. Ze vinden dat de belangen van de werknemers van de bank „onderbelicht” worden bij het overnamegevecht rond de b
DEN HAAG – CNV Dienstenbond en de ondernemingsraad van ABN AMRO hebben woensdag in Den Haag petities aangeboden aan minister Bos van Financiën. Ze vinden dat de belangen van de werknemers van de bank „onderbelicht” worden bij het overnamegevecht rond de b

De CNV Dienstenbond en de ondernemingsraad van ABN AMRO zetten hun pleidooi kracht bij met de overhandiging van in totaal 15.000 handtekeningen aan Bos. Tot nu toe zijn de belangen van het personeel en de klanten volgens hen onderbelicht gebleven.Bos moest bekennen dat hij nauwelijks wettelijke mogelijkheden heeft om iets voor de werknemers te doen. „ABN AMRO is geen staatsbedrijf. Ik kan niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten.” Wel benadrukte hij dat in de informele gesprekken met potentiële kopers steeds wijst op de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.

De PvdA-bewindsman maakte duidelijk wel te voelen voor aanpassing van de wetgeving om het belang van werknemers in overnameprocessen beter te waarborgen. „Het adviesrecht van de ondernemingsraad is nu niet voldoende effectief”, gaf Bos aan. Daarentegen wees hij de aanwezigen er ook op dat „tijdens de wedstrijd” de spelregels niet veranderd kunnen worden.

Na het aanbieden van de petities sprak een kleine delegatie achter gesloten deuren met de PvdA-bewindsman. Bos beloofde dat hij met de vakbonden nog om de tafel zal gaan voordat er definitieve besluiten worden genomen.

De minister van Financiën moet een verklaring van geen bezwaar afgeven voor een overname. Op dit moment zijn de Britse bank Barclays en een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander in de race. De laatste liet woensdag weten te willen praten met de gezamenlijke vakbonden wereldwijd.

Het consortium zal contact opnemen met de UNI Confederation of Trade Unions, waarin de gezamenlijke vakbonden zijn verenigd. „Ik heb het volste vertrouwen in het scheppen van kansen voor mensen naarmate onze activiteiten verder groeien”, zei een woordvoerder van Fortis namens het consortium.

Bij vakbonden en Tweede Kamer bestaan grote zorgen over het behoud van werkgelegenheid bij een eventuele overname van ABN AMRO. De Royal Bank of Scotland zei eerder deze week te verwachten dat een overname wereldwijd leidt tot een verlies van 19.000 banen. Barclays heeft aangegeven bij een overname wereldwijd 23.600 banen te willen schrappen.

In een brief aan Tweede Kamerleden probeerde Fortis woensdag de gemoederen iets tot bedaren te brengen. Als de bank-verzekeraar samen met Royal Bank of Scotland en Santander erin slaagt ABN AMRO over te nemen, zullen functies van het hoofdkantoor verdeeld worden over Amsterdam en Brussel. Ook belooft Fortis dat belastingafdrachten van ABN AMRO in de Nederlandse staatskas blijven vloeien.

De uitkomst van de overnamestrijd is nog ongewis. Bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN AMRO verwacht dat de Hoge Raad eind juni of begin juli uitspraak doet over de verkoop van de Amerikaanse ABN AMRO-dochter LaSalle. Dat zegt Groenink in een interview op het intranet van de bank.

De ondernemingskamer bevroor de verkoop van LaSalle vorige maand en bepaalde dat ABN AMRO zijn aandeelhouders had moeten raadplegen voordat LaSalle werd verkocht. De Hoge Raad buigt zich nu over de kwestie en liet al eerder weten dat het een spoedzaak betreft die binnen een aantal maanden kan worden afgerond.

Hoewel Groenink eerder liet weten minder gecharmeerd te zijn van het bankentrio, zegt de bestuursvoorzitter nu dat hij geen voorkeur heeft. „Het is nog te vroeg om een voorkeur uit te spreken”, aldus Groenink. „We bestuderen het bod van het consortium en kijken wat de gevolgen zijn voor onder anderen onze aandeelhouders en werknemers.”

Groenink laat verder weinig los over de complexe overnamestrijd. „Het is soms frustrerend, omdat ik geloof dat het personeel recht heeft op informatie”, aldus de bestuursvoorzitter. „Het is gewoon een simpel feit dat ik het personeel juridisch gezien niet mag inlichten over zaken die nog niet publiekelijk bekend zijn gemaakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer