Daklozen krijgen zorgpolis
AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam begint een proef met het aanbieden van zorgverzekeringen aan honderd dak- en thuislozen. Het gaat daarbij om een groep zware zorgmijders die zich volledig onttrekt aan hulpverlening terwijl zij dit wel nodig hebben.
Dat liet de gemeente woensdag weten. Zonder verplichte ziektekostenverzekering is het in Nederland in principe niet mogelijk om zorg te krijgen. De gemeente wil met de zogeheten parkpolis mensen bereiken die hier niet over beschikken. Doel is dat zij na een halfjaar zelf of met behulp van inkomensbeheer in staat zijn hun financiën te regelen. Zij krijgen dan een reguliere collectieve polis.Wie geen zorgverzekering heeft, kan een boete krijgen. Elke maand dat iemand niet is verzekerd, loopt de boete op. Dat leidt volgens de gemeente vaak weer tot extra kosten voor de dak- en thuislozen. Bovendien vormt deze groep een kostenpost voor zorginstellingen, aangezien die verplicht zijn zorg te verlenen. Het is echter vaak lastig om de kosten op de onverzekerde patiënt te verhalen.
De parkpolis kost de gemeente 108,85 per maand per persoon. In Amsterdam leven ongeveer 2600 dak- en thuislozen. De meesten hebben een collectieve polis die de Dienst Werk en Inkomen (DWI) aanbiedt aan mensen met een minimuminkomen.
Wethouder Vos (Zorg) presenteerde deze plannen woensdag tijdens de Amsterdamse Daklozendag. Ter gelegenheid van deze dag plaatste de belangenvereniging voor drugsgebruikers MDHG tien brievenbussen bij parken waar veel dak- en thuislozen overnachten. Op die manier kunnen controleurs van de Centrale Eenheid Daklozen, die checken of iemand in aanmerking komt voor een uitkering, hen beter vinden en een bericht achterlaten als de dakloze er niet is. Daardoor wordt het makkelijker een uitkering aan te vragen, aldus MDHG.
De Daklozendag vond voor de tweede keer plaats en ging over liefde en vriendschap onder het motto ”Samen voor ons eigen”. Tijdens de Daklozendag reikte schrijver Simon Vinkenoog de ”Samen-voor-ons-eigen-bokaal” uit aan Huub van Roy, die onderdak biedt en zorg verleent aan daklozen.