Buitenland

Turkse troepen steken grens met Irak over

ANKARA (AP) – Enkele duizenden Turkse militairen zijn woensdag de grens met Irak overgestoken om jacht te maken op leden van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Twee hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen hebben dat gezegd, maar minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül sprak het later tegen.

6 June 2007 20:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

De zegslieden, die anoniem wilden blijven, benadrukten dat het een beperkte actie betreft en niet het soort omvangrijke operatie waarover de afgelopen weken in Turkije discussie is geweest. ‘Het is geen groot offensief en het gaat niet om tienduizenden manschappen’, zei een van de twee, die gestationeerd is in het zuidoosten van Turkije waar de PKK sinds 1984 strijd voert met het leger.Waar de troepen in Irak opereren en hoe lang zij er zullen blijven zeiden de functionarissen niet. Beiden zijn betrokken bij de strijd tegen de PKK in Zuidwest–Turkije, maar of zij ook hebben deelgenomen aan de planning van de operatie van woensdag was niet duidelijk. Zij zeiden dat een eventuele confrontatie met Iraaks–Koerdische groepen, die hebben gezegd geen Turkse troepen in Irak te zullen dulden, een groter Turks offensief op Iraaks grondgebied kan uitlokken. Het leger heeft de regering gevraagd zo’n grensoverschrijdende operatie goed te keuren, maar de regering aarzelt.

Op het militaire hoofdkwartier in Ankara wilde men het bericht bevestigen noch ontkennen. Het leger zei dat Koerdische opstandelingen woensdag vanuit Irak een Turkse legerpost hadden beschoten in de provincie Hakkari, die aan zowel Irak als Iran grenst, maar dat er geen slachtoffers bij waren gevallen. De Amerikaanse strijdkrachten in Irak zeiden nog na te trekken of het bericht klopt. ‘We maken ons vanzelfsprekend zorgen’, zei een legerwoordvoerder in Bagdad.

De Iraakse regering zei niets te hebben gemerkt van een grensoverschrijding. Minister van buitenlandse zaken Hoshyar Zebari zei dat er in het verleden wel sprake is geweest van ‘kleine schendingen’ bij de grens, die aan Turkije zijn gemeld, maar niet van een grote operatie. ‘We zijn ons bewust van de Turkse troepenopbouw bij de grens en ons standpunt is dat we geen militaire operatie op Iraaks grondgebied zullen toestaan.’

Zebari zei dat de Iraakse regering er bij alle partijen, ook de leiders van Koerdische deel van Irak, op heeft aangedrongen de spanningen te verminderen en te proberen bestaande meningsverschillen door overleg op te lossen. Een militaire inval in de noordelijke provincies zal de instabiliteit en het geweld in Irak alleen maar doen escaleren en dat is in niemands belang, noch van Irak, noch van de VS en Turkije, zei hij. ‘Wij staan in contact met de Turkse autoriteiten en we hebben vriendschappelijke, goede betrekkingen met de Turkse regering.’

Voordat de VS in 2003 Irak binnenvielen trokken Turkse groepen regelmatig de Iraakse grens over om PKK-strijders te achtervolgen. De laatste jaren is het minder vaak voorgekomen, maar als het gebeurt geven de Turkse autoriteiten het meestal niet toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer