Cultuur & boeken

ZWART OP WIT

Een stormachtige, maanloze avond, de regen klettert bij vlagen tegen de ramen, af en toe een onweersklap. November is de meest geschikte maand om thrillers te lezen.

Redactie: Rudy Ligtenberg
6 June 2007 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Dat juni is uitgeroepen tot Maand van het Spannende Boek heeft dan ook een puur commerciële achtergrond. Juniavonden zijn lang en licht en warm, de zomervakantie ligt in het verschiet. Wie nu nog een boek ter hand neemt, kiest voor licht verteerbare kost en niet voor zware, serieuze literatuur. Juni dus.Het thema van de Maand van het Spannende Boek is dit jaar ”Crime Passionnel - Misdaad uit liefde”. Kennelijk is deze vorm van misdaad vooral vrouwen op het lijf geschreven. In ieder geval is het geschenkboekje (deze maand gratis bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken) door een vrouw geschreven: ”Afgunst” van Saskia Noort. Nu staat Noort bepaald niet bekend om haar fijnzinnige verhalen. Integendeel. Bovendien ontbreekt het haar aan literaire kwaliteit. „Noort moet veel gal over haar eigen miskenning kwijt hebben gekund in ”Afgunst””, schreef NRC Handelsblad vrijdag weinig subtiel. Links laten liggen dus, dit vodje.

Gelukkig is er een redelijk alternatief. Christelijke uitgevers geven deze maand ”Stormdreiging” van de succesvolle Amerikaanse schrijfster René Gutteridge cadeau bij de aankoop van een van de voorgeslecteerde negen ’toptitels’. Weer een vrouw dus… Gutteridge is in Nederland al bekend door haar boek ”Ghostwriter” uit 2001.

Het aan de man (en vrouw) brengen van verantwoorde lectuur staat een commerciële aanpak overigens niet in de weg. ”Stormdreiging” is namelijk het tweede deel van een trilogie. Het eerste deel, ”Stormjager” staat op het lijstje ’toptitels’. Wie slim is slaat dus alvast twee vliegen in één klap. De verleiding om de serie compleet te maken met ”Stormvloed” (dat later dit jaar in het Nederlands verschijnt) zal groot zijn. Hoopt de uitgever.

De andere ’toptitels’ zijn: ”Obsessie” van Ted Dekker, ”Backstage” van Creston Mapes, ”Zwijgplicht” van Clay Jacobsen, ”De ultieme uitdaging” van Clay Jacobsen, ”Duistere nacht” van Susan Warren, ”Onder toezicht” van Craig Parshall, ”SoulTracker” van Bill Myers en ”Vuur uit de hemel” van Ted Dekker.

Spannend (II)
Rene Gutteridge is deze week overigens in Nederland, op uitnodiging van Kees Bezemer van uitgeverij Merweboek. Zij zal onder meer het actieboek ”Stormdreiging” presenteren op de reformatorische Gomarusscholengemeenschap in Gorinchem. Leerlingen van deze school hebben een heuse fanclub van Gutteridgde gevormd. Vandaar.

Gutteridge zal iets over haar schrijverschap vertellen en de leerlingen kunnen vragen stellen. Jammer genoeg is de bijeenkomst besloten. De pers wordt dus buiten de deur gehouden. Een klein beetje begrijpelijk is dat wel. Amerikaanse schrijvers hebben door de bank genomen een wat meer evangelische inslag. De schrijfster kan dus zomaar uitspraken doen die niet voluit reformatorisch zijn. En het laatste wat een Gomarusschool wil is natuurlijk geassocieerd worden met een Arminiaanse Amerikaanse…

Zilveren griffels
De stichting CPNB heeft dit jaar negen Zilveren Griffels toegekend voor kinderboeken in vijf categorieën. Zeven griffels gaan naar boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en twee naar vertaalde boeken. De zeven boeken van Nederlandse of Vlaamse auteurs zijn genomineerd voor de Gouden Griffel, de jaarlijks prijs voor het mooiste kinderboek. Dat heeft de CPNB maandag bekendgemaakt.

De Zilveren Griffels 2007 zijn voor ”De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane” van Kate Di Camillo, ”Bibi’s bijzondere beestenboek” van Bibi Dumon Tak, ”Vogelontdekgids” van Nico de Haan, ”Bezoek van Mister P.” van Veronica Hazelhoff, ”Een kleine kans” van Marjolijn Hof, ”Lola en de leasekat” van Ceseli Josephus Jitta, ”Robin is verliefd” van Sjoerd Kuyper, ”Heb je mijn zusje gezien?” van Joke van Leeuwen en ”Hou van die hond” van Sharon Creech.

De Zilveren Griffels worden toegekend in drie leeftijdscategorieën en in de categorieën informatief en poëzie. Die laatste categorie is er dit jaar voor het eerst en gaat naar het boek ”Hou van die hond” van Sharon Creech.

Wie de Gouden Griffel wint, wordt op 2 oktober bekendgemaakt. Deze prijs en ook de Zilveren Griffels worden dan tijdens het jaarlijkse Kinderboekenbal uitgereikt.

Via de website www.griffels.nl kan iedereen alvast raden wie de Gouden Griffel wint.

Prometheus/Bert Bakker
Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker gaat zelfstandig verder. Dat hebben directeur Mai Spijkers en PCM Uitgevers bekendgemaakt. Beide partijen lieten maandag weten de verzelfstandiging per 1 juli een goede oplossing te vinden.

„Continuering biedt onvoldoende perspectief op toegevoegde waarde voor zowel PCM als Prometheus”, laat Bert Groenewegen, interim bestuursvoorzitter PCM Uitgevers weten. Volgens Spijkers gaat hiermee een jarenlang gekoesterde wens in vervulling. In de loop van augustus zal de uitgeverij zich vestigen op de Herengracht in Amsterdam.

Spijkers onderhandelde al enige maanden over verzelfstandiging van de uitgeverij waarvan hij directeur is. Fusieplannen van PCM met de Noordelijke Dagblad Combinatie, waartoe boekenuitgever Veen, Bosch en Keuning (VBK) behoort, zouden de buy-out door Spijkers in een stroomversnelling hebben gebracht.

Prometheus geeft het werk uit van onder anderen Connie Palmen, Marjolijn Februari, Tim Krabbé, Hafid Bouazza, Tom Lanoye en Herman Brusselmans. Bij de mogelijke fusiepartner van PCM hebben de afgelopen jaren uitgevers en redacteuren onderdak gevonden die met Spijkers bij PCM in conflict waren geraakt. Daardoor is VBK uitgever van de boeken van onder anderen Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet en Herman Koch. (ANP)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer