Binnenland

Geld voor toeslagen onbenut

DEN HAAG - Geld dat beschikbaar is voor inkomensvoorzieningen wordt vaak niet benut. Zo vroeg bijna 70 procent van de 170.000 rechthebbende huishoudens in 2003 geen aanvullende bijstand aan. Op jaarbasis liepen zij hierdoor gemiddeld 2500 euro mis.

Redactie politiek
5 June 2007 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Dat blijkt uit het rapport ”Geld op de plank” dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag aanbood aan staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken).Een SCP-medewerker verklaarde vanmorgen tegenover deze krant dat jaarlijks naar schatting 766 miljoen euro aan beschikbare gelden voor inkomensafhankelijke regelingen niet wordt gebruikt.

Ook bij andere inkomensvoorzieningen dan de aanvullende bijstand blijft veel geld op de plank liggen, zoals bij de huursubsidie (inmiddels huurtoeslag), de tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS), de kwijtschelding van lokale heffingen en de zogeheten langdurigheidstoeslag.

De overheid gaat er bij de inkomensvoorzieningen impliciet van uit dat de mensen voor wie de toeslagen of kwijtscheldingen bedoeld zijn, er ook daadwerkelijk een beroep op doen. Omdat dit lang niet altijd gebeurt, lopen huishoudens onnodig het risico in financiële problemen te geraken, meent SCP-directeur Schnabel.

Volgens het SCP zijn het niet steeds dezelfde huishoudens die niet gebruikmaken van hun rechten. Het niet gebruiken van inkomensvoorzieningen doet zich telkens bij een andere groep voor. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het onbenut laten van toeslagen zich vooral voordoet onder kwetsbare groepen zoals ouderen, laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen.

Het SCP wijt het niet aanvragen van de voorzieningen slechts gedeeltelijk aan een gebrek aan kennis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer