GRONDVLAK
De christelijke gereformeerde kerk te Oosterbeek, een wijkgemeente van de kerk in Bennekom, herdacht op 24 mei dat de gemeente 75 jaar bestaat. De instituering, op 24 mei 1932, vond plaats in een dienst waarin de predikanten Tamminga (Harderwijk) en Van der Zaal (Deventer) voorgingen.
In deze dienst bediende ds. Van der Zaal het Woord uit Ezechiël 37:14b: „En gij zult weten, dat Ik, de Heere, dit gesproken en gedaan heb, spreekt de Heere.” Ds. Tamminga bevestigde de gekozen kerkenraadsleden.Bij de instituering in 1932 telde de gemeente zeventig leden en doopleden. Zij woonden in de relatief kleine woonkernen Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze (samen de burgerlijke gemeente Renkum). In 1953 bedroeg het ledenaantal 149, het hoogste ledenaantal dat Oosterbeek heeft gekend. Daarna liep het terug. Op 1 januari 2003 werd de zelfstandige gemeente van Oosterbeek een wijkgemeente van de kerk van Bennekom.
Op dit moment telt de wijkgemeente 33 leden en doopleden. Ouderling P. Ruigendijk, in een reactie op het jubileum: „Het is opmerkelijk dat de laatste paar jaar het aantal bezoekers meestal ruimschoots het dubbele van het aantal leden is.” De gemeente kerkt aan het Jagerspad.
Subsidie kerk Terneuzen
De stichting Behoud Grote Kerk Terneuzen krijgt van de gemeente een financieel steuntje in de rug van 145.000 euro, uitgesmeerd over vier jaar. Dat meldt BN/De Stem. De stichting zet zich al jaren in om het markante kerkgebouw in de Noordstraat te behouden en te gebruiken voor sociale, culturele en maatschappelijke activiteiten. Volgens Burgemeester en Wethouders is de stichting de afgelopen jaren in die opzet geslaagd. De kosten voor het noodzakelijke onderhoud, waarmee in de periode tussen 2007 en 2011 een bedrag is gemoeid van 145.000 euro, kunnen door de stichting echter niet opgebracht worden. „Daarom willen we de helpende hand bieden”, zegt wethouder Van Schaik. „We vinden het belangrijk dat de kerk behouden blijft. Dat geldt ook voor de Willibrordustoren.”
Restauratie Goudswaard
Vorige maand is gestart met de restauratie van de hervormde kerk in Goudswaard. In een speciaal samenwerkingsverband van de restauratiecommissie van de hervormde gemeente en de burgerlijke gemeente Korendijk wordt in één restauratieproject het hele gebouw, inclusief de toren, aangepakt. Dit in verband met de efficiency en de kostenbesparing, zo meldt de hervormde gemeente.
Voor de Kerst dient de restauratie te zijn afgerond. De kerkdiensten worden tijdelijk gehouden in het naast de kerk gelegen verenigingsgebouw Rehoboth.
De eerste plannen voor de restauratie dateren uit 1997. In 2003 werd geconstateerd dat de staat van onderhoud slechter was dan men aanvankelijk dacht. De totale projectkosten voor de restauratie van kerk en toren bedragen circa 1 miljoen euro. De verleende subsidie is ongeveer 700.000 euro.
Zowel het interieur als het exterieur van kerk en toren wordt gerestaureerd. De muren van de kerkzaal zijn doortrokken met zout. Dit is nog een gevolg van de watersnoodramp van 1953. Ook het grondwater onder de kerk is erg zout. Dit stelt hoge eisen aan het stucwerk en de geverfde delen in de kerk.
Website Den Haag
Vorige week is een nieuwe website voor kerkelijk Den Haag van start gegaan. De website, www.kerkenindenhaag.nl, streeft ernaar een volledig overzicht te geven van de kerken in Den Haag en biedt tevens een selectie aan kerkelijk nieuws. Om het de gebruikers te vergemakkelijken, wordt adres- en contactinformatie per postcodegebied aangeboden. Op kaarten van Google Maps is de locatie van kerken aangegeven.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.