Taylor verschijnt niet bij proces
DEN HAAG (AP) - Oud-president Charles Taylor van Liberia is maandag niet verschenen op de opening van zijn proces voor het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone in Den Haag. Ook werd duidelijk dat Taylor zijn advocaat, Karim Khan, van de zaak heeft gehaald.
Khan zei dat Taylor zijn belangen niet langer door hem vertegenwoordigd wil zien en een verzoek zal indienen om zijn verdediging zelf te voeren. Daarop verliet Khan de rechtszaal.Eerder heeft Khan verklaard dat er te weinig tijd was om Taylors verdediging goed voor te bereiden en dat hij nog niet eens een eigen kamer had om de stukken in alle rust te kunnen doornemen.
De 59-jarige Taylor moet voor het speciale VN-tribunaal terechtstaan voor het voeren van een campagne van terreur, moord, verminking, verkrachting en slavendrijverij in het West-Afrikaanse Sierra Leone. Vermoedelijk gaat het proces een tot anderhalf jaar duren. Als hij schuldig wordt bevonden aan de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid waarvoor hij is aangeklaagd kan hij levenslang krijgen.
Taylor leidde in 1989 een opstand in Liberia en won verkiezingen op grond waarvan hij in 1997 president werd. In 2000 namen rebellen in Liberia de wapens tegen hem op en toen er in 2003 een eind kwam aan veertien jaar burgeroorlog in Liberia vluchtte hij naar Nigeria. Hij werd opgepakt toen hij in maart uit Nigeria probeerde te vluchten nadat dat land erin had toegestemd hem voor berechting over te dragen.
Taylor moet zich verantwoorden voor elf aanklachten van terrorisme, moord, verkrachting, seksuele slavernij, verminking en ronseling van kindsoldaten in het kader van zijn steun aan opstandelingen in het buurland Sierra Leone die in de jaren 1991-2001 de burgerbevolking van dat land terroriseerden. De aanklachten beslaan de periode 1996-2002.
Donderdag riep Human Rights Watch donorlanden op meer geld beschikbaar te stellen voor het tribunaal dat Taylor moet berechten. Hoe hard de bewijzen tegen hem ook zijn, als zijn proces wegens geldgebrek niet op tijd kan worden afgerond, moet hij worden vrijgelaten, waarschuwde hoofdaanklager Stephen Rapp woensdag.
Het proces wordt in Den Haag gevoerd en niet in Sierra Leone, omdat het gevaar te groot wordt geacht dat het geweld in het West-Afrikaanse land weer oplaait of een poging zal worden ondernomen om Taylor te bevrijden.
Het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone heeft de steun van de VN-Veiligheidsraad, maar anders dan de oorlogsmisdadentribunalen voor Joegoslavië en Rwanda wordt het niet door de VN gefinancierd, maar moet het geld zien binnen te krijgen van afzonderlijke lidstaten. Rapp zei dat de Verenigde Staten de grootste donor zijn, gevolgd door Nederland, Groot-Brittannië en Canada.
Het hof huurt zittingsruimte en andere faciliteiten van het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag en betaalt 560 euro per dag voor de twee cellen die Taylor bezet in de ICC-gevangenis in Scheveningen. Getuigen moeten worden ingevlogen vanuit Sierra Leone en sommige voormalige insiders die belastende verklaringen tegen Taylor afleggen zullen speciale bescherming nodig hebben en moeten verhuizen.