Gewonden bij rellen Rostock
ROSTOCK - Terwijl zondag Duitse politici hun afschuw uitspraken over de gewelddadige rellen die zaterdag plaatsvonden in Rostock, gingen opnieuw duizenden de straat op om te protesteren tegen het landbouwbeleid van de G8. Dit keer bleef het protest evenwel vreedzaam.
Het aantal betogers van zondag werd door de politie gesteld op ongeveer 2000, maar de organisatoren hadden het over 5000. Centraal in het protest stond de goedkope export van landbouwoverschotten uit de ontwikkelde industrielanden naar de Afrikaanse markten. Ook werd de teelt van genetisch gemanipuleerd zaad veroordeeld, omdat dit een bedreiging vormt voor de landbouw in ontwikkelingslanden.Eerder werd bekendgemaakt dat bij de ongeregeldheden van zaterdag in Rostock bijna 1000 mensen, ruim 400 agenten en 520 actievoerders, gewond zijn geraakt. De politie zei dat ongeveer twintig arrestanten nog vastzaten en dat tegen zeker tien van hen vervolging wordt ingesteld.
De politie sloot zondag de meeste toegangswegen af naar Heiligendamm, waar de G8-top woensdag van start gaat. Op de weg tussen Rostock en Heiligendamm werden auto’s stelselmatig gecontroleerd.
Ondanks hun oproeruitrusting liepen zaterdag 433 politiemanschappen verwondingen op, van wie ongeveer 30 moesten worden opgenomen met gebroken ledematen en kneuzingen, zei de politie. De agenten kregen het zaterdagavond zwaar te verduren toen zij tegen een overmacht kwamen te staan van ongeveer 2000 leden van een harde kern die zich had afgescheiden van tienduizenden betogers. De agenten werden onthaald op een regen van bakstenen en flessen, en moesten zich aanvankelijk terugtrekken.
Volgens de organisatoren van het protest raakten ongeveer 20 actievoerders zwaargewond. Ruim 165 activisten zouden zijn opgepakt en korte tijd vastgehouden.
De autoriteiten stelden het aantal betogers rond 25.000, maar de organisatoren spraken van 80.000. Er waren ongeveer 13.000 agenten op de been. De organisatie zei naderhand dat zij had willen demonstreren voor een wereld zonder honger, oorlog en sociale spanningen. Zij had van tevoren de hoop uitgesproken dat het protest vreedzaam zou verlopen.
De rellen waren de ernstigste in de Bondsrepubliek in meer dan twintig jaar. De politie zette waterkanonnen en ook traangas en pepperspray in nadat betogers barricades hadden opgeworpen, straatmeubilair hadden vernield en auto’s in brand hadden gestoken. De politie werd bekogeld met stenen en flessen. De materiële schade zou vele tonnen belopen.
Duitse politici als bondskanselier Angela Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble en de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein spraken schande van het gedrag van de actievoerders en eisten hard optreden van de politie.