Bijtgevaarlijke schildpad zwerft door natuurgebied
In natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas zwerft een bijtgevaarlijke schildpad rond. Volgens een boswachter van Staatsbosbeheer gaat het om een bijtschildpad die alleen voorkomt in Amerika. Hij vermoedt dat het dier door iemand is uitgezet. De schildpad is veertig centimeter lang en heeft een bruin-zwart schild.
De boswachter fotografeerde de schildpad in juni. Hij wist toen niet dat het om een gevaarlijke soort ging en liet het dier gaan. Een reptielenhouder die de foto vorige week in een krant zag, meldde dat de schildpad bijtgevaarlijk is.
Een bijtschildpad kan wild om zich heen bijten en met gemak een kinderhand afhappen. De boswachter waarschuwt wandelaars die het dier zien dat ze niet moeten proberen hem op te pakken.
Een schildpaddenverzorger van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam noemt het loslaten van het dier in het natuurgebied ’faunavervalsing’. Blijdorp vangt regelmatig gevonden schildpadden op. Dat is volgens de verzorger beter dan de dieren te dumpen.
Dierenwinkels verkopen steeds vaker bijtschildpadden als opvolger van de gewone roodwangschildpad. „In het begin is het een leuk klein diertje. Maar uiteindelijk wordt de bijtschildpad een monster”, zegt de schildpaddenverzorger.
Hij denkt dat het dier in de Donkse Laagten nog steeds op dezelfde plek is te vinden. De bijtschildpad is een passieve rover die een vaste plek kiest. Hij heeft geen moeite met het Nederlandse klimaat en kan zeker 60 jaar oud worden.