EU hervat gesprekken met Servië
BERLIJN/BRUSSEL - De Europese Unie gaat naar verwachting deze maand nog de onderhandelingen met Servië hervatten over verdere toenadering. Dit heeft uitbreidingscommissaris Rehn vrijdag in Berlijn gezegd na gesprekken met de Servische president Tadic en EU-voorzitter bondskanselier Merkel.
De precieze datum voor de hervatting van de onderhandelingen wordt vastgesteld na de reis volgende week van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslaviëtribunaal naar Belgrado.De Europese Commissie stelt in een in Brussel uitgegeven verklaring dat Servië nu heeft laten zien dat het bereid is volledig samen te werken met het tribunaal. De EU wijst met name op de arrestatie van de Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir donderdag, een van de hoofdverdachten inzake de genocide van Srebrenica. Servië en Bosnië werkten samen om de aanhouding mogelijk te maken.
Tolimir kwam gistermiddag aan in Nederland en is opgesloten in een VN-cel in Scheveningen. Dit heeft een zegsvrouw van de griffie van het Joegoslaviëtribunaal gisteren laten weten.
Tolimir is aangeklaagd wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid. Tolimir zou een vooraanstaande rol hebben gespeeld bij de massaslachting in Srebrenica in juli 1995, toen meer dan 7000 moslimmannen en -kinderen werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen.
De 58-jarige Tolimir werd donderdagmiddag opgepakt in het oosten van Bosnië aan de grens met Servië. Hij was tijdens de oorlog in Bosnië de rechterhand van generaal Ratko Mladic, de bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger. Tolimir kampt volgens de Bosnisch-Servische politie met ernstige gezondheidsproblemen.
Tolimir gold na Mladic en de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic als de meest gezochte oorlogsmisdadiger van de Balkan.
Tolimir, die Mladic zou hebben geholpen uit handen van de autoriteiten te blijven, werd opgepakt tijdens een grootschalige operatie in het grensgebied, waarbij gebruik werd gemaakt van helikopters en antiterreureenheden.
Het Joegoslaviëtribunaal heeft Tolimir aangeklaagd wegens genocide, samenzweren met het doel genocide te plegen, uitroeiing, moord, vervolging en deportatie. Hij was volgens de aanklachten van plan om een deel van de moslimgemeenschap in Bosnië uit te roeien als een nationale, etnische of religieuze groep en executeerde moslims.
Tolimir hield zich als officier tijdens de oorlog in Bosnië van 1992 tot 1995 bezig met inlichtingen- en veiligheidskwesties.