Stevige kritiek op plan voor vervuilende auto
DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsplan voor een extra belasting op sterk vervuilende auto’s is gisteren gekraakt door verschillende organisaties. Behalve de Bovag en de RAI Vereniging uitten de oppositiepartijen VVD en GroenLinks stevige kritiek.
Bovag en RAI Vereniging stellen dat de maatregelen van staatssecretaris De Jager vrijwel geen reductie van de CO(in2(-uitstoot opleveren en kwalificeren ze als zwaar onvoldoende en niet goed doordacht.De Jager rekent op 100 miljoen euro aan extra belastinginkomsten. De meeste luxe terreinwagen kost minimaal 75.000 euro en daarvan worden er jaarlijks 25.000 verkocht in Nederland. Bovag en RAI verwachten niet dat liefhebbers van deze auto’s nu af zullen zien van de aankoop van een SUV.
Tegenover de extra belasting op benzineslurpende auto’s staat een andere maatregel. De Jager wil de fiscale bijtelling voor de aanschaf van zuinige auto’s verlagen met 40 procent. Dat is vooral gunstig voor leaserijders die in een milieuvriendelijke wagen rijden. Hun maandelijkse autolasten halveren ongeveer.
Eigen rijders met een milieuvriendelijke auto hebben al enkele jaren een fiscaal voordeel via het labelingsysteem. De Jager gaat dat laatste zo aanpassen dat de aanschaf van milieuonvriendelijke auto’s nog nadeliger wordt. Dat levert nog eens 50 miljoen op voor de schatkist. De maatregelen krijgen een plek in het belastingplan voor volgend jaar.
GroenLinks, al jaren pleitbezorger van extra belasting op de zogenoemde P. C. Hoofttractoren, kondigde aan dat het in het najaar tijdens de behandeling van het plan in de Tweede Kamer met een eigen voorstel komt, dat veel verder gaat dan het kabinetsplan. Volgens de Tweede Kamerleden Vendrik en Duyvendak hebben de aangekondigde maatregelen slechts betrekking op 10 procent van de automarkt en hebben ze daardoor slechts een marginaal effect.
De VVD verwijst het plan van de staatssecretaris naar de prullenbak. „De Jager verkoopt dit als milieumaatregel, maar het gaat om een ordinaire belastingverhoging, bedoeld om de schatkist te spekken”, aldus het Kamerlid Dezentjé. „Er is maar een kleine groep die zich een SUV als de BMW X5 kan permitteren. Die mensen schrik je echt niet af met 4000 euro extra belasting. En de kleinere wagens die De Jager goedkoper wil maken, worden zelden aangeschaft als leaseauto.” Dezentjé verwacht de rest van het jaar een run op SUV’s.
De coalitiepartijen CDA en PvdA steunen het kabinetsplan. PvdA-Tweede Kamerlid Samsom spreekt van „een goed plan.” Het beprijzen van vuile auto’s en het belonen van de schonere past volgens hem goed in de afspraken van het regeerakkoord. Het CDA liet zich uit in soortgelijke bewoordingen.