Buitenland

„Nieuwe aanpak VS in Irak levert niets op”

ARBIL/BAGDAD - Alleen een totale burgeroorlog waarbij iedereen het tegen iedereen opneemt, zou nog erger zijn. Zo beoordeelt de Iraakse analist Bilal A. Wahab, een politicoloog uit Arbil, de situatie in zijn land.

Buitenlandredactie
31 May 2007 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

De ”surge-strategie”, de poging van het Amerikaanse leger om met extra troepen het geweld in Bagdad in te dammen, heeft de afgelopen vier maanden niet veel opgeleverd. In de hoofdstad is het aantal slachtoffers gedaald, maar het geweld heeft zich gewoon verplaatst. In de naburige provincies vallen steeds meer doden.De cijfers van de Iraq Body Count, een organisatie die sinds de Amerikaanse invasie van 2003 bijhoudt hoeveel burgerdoden er onder het geweld in Irak vallen, spreken boekdelen. In januari, de maand voordat het nieuwe veiligheidsplan voor Bagdad in werking trad, eiste de oorlog in Irak 2800 slachtoffers. In februari daalde dat aantal licht, tot 2720. En ook nu is er nog geen verbetering. Tijdens de eerste 27 dagen van deze maand zijn er in Irak ongeveer 2500 mensen gewelddadig om het leven gekomen.

Ook de Amerikaanse verliezen blijven hoog. In mei stierven in Irak 112 Amerikaans soldaten. Dat is het hoogste aantal sinds december 2006, toen het Amerikaanse leger 113 manschappen zag sneuvelen.

Opstandelingen hebben woensdag geprobeerd een Amerikaanse basis in het Iraakse Fallujah aan te vallen. De mortiergranaten die zij afvuurden belandden echter in een woonwijk, waardoor negen burgers omkwamen en vijftien gewond raakten. De basis werd niet geraakt. Dit heeft de politie meegedeeld. Verder maakte de politie bekend dat nog eens twee Iraakse journalisten zijn vermoord.

Na maanden van oponthoud en veel kritiek gaat de Amerikaanse regering toch meer Iraakse vluchtelingen opnemen. De regering van president Bush is van plan om tot oktober bijna 7000 Iraakse vluchtelingen op te nemen, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Turkije heeft troepen, tanks en pantservoertuigen overgebracht naar de toch al zwaarbewaakte grens met Irak. Het leger zegt dat een troepenversterking in de zomer routine is om infiltratie van Koerdische guerrillastrijders vanuit Irak te voorkomen, maar het lijkt erop dat Turkije zich voorbereidt op een inval in Irak om een eind te maken aan aanvallen door de Turks-Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vanaf Iraaks grondgebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer