Buitenland

„Einde machtsstrijd Kiev nog niet in zicht”

KIEV - Een niet-aflatende machtsstrijd tussen president en premier tegen de achtergrond van een falende rechtsstaat is de oorzaak van de politieke crisis waarin Oekraïne nu al weken verkeert. Daarbij is de tegenstelling Europa versus Rusland vooralsnog van ondergeschikt belang.

31 May 2007 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

Tot die conclusie komt Europarlementariër B. Belder, die woensdag met een delegatie van het Europees Parlement terugkeerde van een tweedaags werkbezoek aan Kiev. „Dat premier Viktor Janoekovitsj op de hand van Moskou is en zich nog steeds tegen het Westen keert, is een beeld dat geen recht meer doet aan de werkelijkheid”, constateert Belder. „De machtige oligarchen binnen zijn partij, de steenrijke eigenaars van de grote staal- en chemische bedrijven in het oosten van het land, zijn zich er inmiddels terdege van bewust dat Europa Oekraïne op termijn meer heeft te bieden dan Rusland. Zij willen echter een confrontatie met Moskou vermijden en kiezen daarom de weg van de geleidelijkheid.”De machtsstrijd tussen premier Janoekovitsj en president Joesjtsjenko is voorlopig dan ook niet voorbij, verwacht Belder. Zelf was hij er woensdag in Kiev getuige van hoe ook het jongste akkoord tussen beide rivalen weer op de tocht kwam te staan. Zondag werden Joesjtsjenko en Janoekovitsj het eens over nieuwe parlementsverkiezingen op 30 september. Onderdeel van de overeenkomst was dat het parlement, waarin de Partij van de Regio’s van Janoekovitsj over een meerderheid beschikt, zich woensdag zou ontbinden - wat uiteindelijk niet gebeurde.

Een van de grote dwarsliggers in de Verchovna Rada, het parlement, is Aleksandr Moroz van de Socialistische Partij, weet de Europarlementariër. „Door over te lopen van het oranjekamp van Joesjtsjenko naar diens aartsrivaal Janoekovitsj verwierf hij zich de machtige positie van parlementsvoorzitter. Aangezien hij na nieuwe verkiezingen voor zijn huidige baan moet vrezen, weigert hij categorisch de Rada te laten ontbinden. Hetzelfde geldt voor talrijke parlementariërs die eveneens naar het regeringskamp overliepen. Van deze notoire dwarsliggers, welkome figuranten op het strijdtoneel, maakt Janoekovitsj handig gebruik in zijn persoonlijke vete met Joesjtsjenko.”

Ook de premier voorzag woensdag het akkoord van zondag alweer van kanttekeningen. Volgens hem schendt de president de afspraak en de grondwet door zich te blijven bemoeien met het constitutioneel hof en het openbaar ministerie. Beide instellingen dreigden einde vorige week openlijk partij te worden in de vete. Tegenover de EP-delegatie suggereerde de premier dat het gevaar van grote demonstraties in Kiev niet uitgesloten is en dat de betogers dan wel eens „radicaler” kunnen zijn dan bij eerdere gelegenheden”, aldus Belder. Van ’demonstranten’ in Oekraïne is bekend dat ze tegen betaling ieder moment oproepbaar zijn.

Doorgaan met praten en het organiseren van nieuwe verkiezingen is volgens Belder de enige manier om uit de huidige impasse te geraken. „Daarna zal er een nieuwe, heldere grondwet moeten komen, want de huidige zit vol met onduidelijkheden, waardoor beide kampen elkaar voortdurend betichten van schendingen van die constitutie.”

Daarbij kan Europa een belangrijk drukmiddel zijn, aangezien de Europese Commissie en het Europees Parlement juist bezig zijn versterkte samenwerking met het Oost-Europese land vast te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer