Boekje laat historische gezondheidsaffiches zien
AMSTERDAM (ANP) – In vroegere tijden waren gezondheidsaffiches een belangrijk medium om mensen voor te lichten. Zeventig van deze plakkaten uit de eerste helft van de 20e eeuw zijn nu gebundeld in het boekje ’Een monster loert’ en voorzien van commentaar door historicus Hubertien Hermans.
Het boekje komt vrijdag uit, liet het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam woensdag weten. De affiches zijn afkomstig uit de collectie van de Universiteit van Amsterdam. In de periode 1914-1940 volgden deze posters op de wetenschappelijke ontwikkelingen van die tijd.„In de 19e eeuw was aangetoond dat ziektes kunnen worden overgebracht door bacteriën. Daarmee werd preventie mogelijk, bijvoorbeeld door riolering aan te leggen of te hameren op betere hygiëne. Een waar voorlichtingsoffensief volgde", legt Hermans uit.
Met name in Frankrijk, Ierland en Engeland trokken mensen er met paard en wagen op uit, later ook per trein, met waarschuwingen als „Niet elkaars eetgerei gebruiken" of „Handen wassen na toiletbezoek". Het ophangen van affiches was volgens de historicus een logische vervolgstap.
De oproep „Niet spuwen" is misschien wel de meest wijdverspreide gezondheidsboodschap in die tijd. Deze boodschap moest tuberculose tegengaan. Ook kregen mensen voorlichting over geslachtsziekten, tropische aandoeningen, kanker, beroepsziekten en ongevallen op de werkplek.
De posters hadden verschillende stijlen. Zo bestonden de tuberculoseaffiches vaak uit pasteltinten. Ze moesten hiermee de huisvrouw bereiken en hamerden op reinheid en frisse lucht. De plakkaten over een beladen onderwerp als geslachtsziekten gaven vaak verhullende plaatjes en cryptische teksten weer.