Economie

Chronologie van overnamestrijd ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Het rommelt rondom ABN AMRO. Twee overnamekandidaten, het Britse Barclays en een consortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Banco Santander, vechten om de gunsten van de aandeelhouders. Een overzicht van de overnamestrijd.

29 May 2007 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:48

FEBRUARI 2007: ABN AMRO wordt belaagd door de Britse activistische aandeelhouder The Children’s Investment Fund (TCI), dat een belang van ruim 1 procent heeft in de bank. TCI wil dat ABN AMRO wordt opgesplitst om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren.19 MAART: Om de druk te ontvluchten, maakt ABN AMRO bekend overnamegesprekken te voeren met de Britse bank Barclays. Het RBS-consortium toont vervolgens interesse voor delen van ABN AMRO.

24 APRIL: Barclays brengt een bod uit op Nederlands grootste bank. Het bod is volledig in aandelen en bedraagt op dat moment 67 miljard euro. Inmiddels is dat op basis van de huidige aandelenkoers gezakt tot circa 63 miljard dollar. ABN AMRO maakte ook bekend dat het de Amerikaanse dochter LaSalle, waarop RBS het vizier heeft gericht, voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) verkoopt aan Bank of America.

25 APRIL: Het bankentrio brengt een tegenbod uit op ABN AMRO van 39 euro per aandeel. Dit indicatieve bod vertegenwoordigt een waarde van 72 miljard euro. Het trio belooft aandeelhouders van ABN AMRO dat een definitief bod voor zo’n 70 procent in contanten zal zijn. Het restant wordt betaald in aandelen RBS.

26 APRIL: Aandeelhouders van ABN AMRO stemmen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor het voorstel van TCI. De bank moet volgens de aandeelhouders worden opgesplitst en in delen worden verkocht. De stemming is adviserend.

3 MEI: De Ondernemingskamer zet een streep door de voorgenomen verkoop van LaSalle aan Bank of America. Dat gebeurt op verzoek van de Vereniging van Effectenbezitters, die vindt dat eerst de aandeelhouders moeten worden geraadpleegd.

7 MEI: ABN AMRO verwerpt een overnamevoorstel van 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) van het consortium op LaSalle. Het voorstel is volgens ABN AMRO niet superieur aan een eerdere bieding van Bank of America van 21 miljard dollar (15,5 miljard euro).

9 MEI: ABN AMRO vecht de uitspraak van de Ondernemingskamer over de verkoop van LaSalle aan bij de Hoge Raad. Ook Bank of America gaat tegen het vonnis in cassatie. De uitspraak wordt medio juli verwacht.

10 MEI: De financieel directeur van ABN AMRO, Hugh Scott-Barrett, vertrekt. Hij wordt opgevolgd door Huibert Boumeester, een belangrijke speler in de deal met Barclays.

14 MEI: De Autoriteit Financiële Markten wijst de betrokken partijen erop informatie openbaar te maken waarvan de vertrouwelijkheid niet langer gewaarborgd zou zijn. Alle betrokken banken publiceren de briefwisseling tussen het trio en ABN AMRO op hun website.

14 MEI: Bank of America daagt ABN AMRO voor de rechter. De Amerikaanse bank wil voorkomen dat ABN AMRO LaSalle aan een andere partij verkoopt. Ook eist het concern een schadevergoeding van naar schatting ruim 1 miljard euro.

16 MEI: De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) doet aangifte tegen ABN AMRO wegens het lekken van koersgevoelige informatie naar de media. De vereniging overweegt om dezelfde reden aangifte te doen tegen het bankentrio.

23 MEI: De Britse bank Barclays verwacht in juli het biedingsbericht voor de overname van ABN AMRO te publiceren.

29 MEI: Het bankentrio brengt een bod uit van 71,1 miljard euro. De drie willen 79 procent van de overnamesom in contanten betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer