Uitleveringsverzoek voor Loegovoj officieel
MOSKOU (AP) - De Britse ambassadeur in Moskou heeft de Russische regering maandag een uitleveringsverzoek overhandigd voor Andrej Loegovoj, de verdachte van de moord op de naar Groot-Brittannië uitgeweken voormalige KGB’er Alexander Litvinenko.
Groot-Brittannië maakte vorige week bekend over voldoende bewijzen te beschikken om Loegovoj voor de moord aan te klagen en vrijdag zei de Britse justitie om zijn uitlevering te hebben gevraagd. Russische functionarissen hebben gezegd dat hij niet zal worden uitgeleverd.Litvinenko overleed op 23 november in Londen aan vergiftiging met radioactief polonium-210. Hij werd ziek nadat hij Loegovoj en twee andere Russen op 1 november in een Londens hotel had ontmoet. Op zijn sterfbed wees hij de Russische president Vladimir Poetin aan als degene die bevel had gegeven hem te vermoorden. Het Kremlin sprak de beschuldiging tegen en ook Loegovoj, net als Litvinenko een voormalige KGB’er, houdt zijn onschuld vol.
Russische functionarissen hebben gezegd dat de grondwet uitlevering van Russische staatsburgers verbiedt, maar dat Loegovoj in Rusland kan worden berecht als Groot-Brittannië voldoende bewijzen overdraagt. Vladimir Vasiljev, voorzitter van de commissie voor veiligheidszaken van het Russische parlement, herhaalde dat standpunt maandag op een persconferentie, maar maakte de indruk dat er te praten zou zijn over een ruil tussen Loegovoj en de door Rusland gezochte zakenman Boris Berezovski. „Alles is mogelijk”, zei hij toen hem maandag op een persconferentie op deze mogelijkheid werd gewezen. Van Britse kant werd het voorstel echter prompt afgewezen.
Berezovski, die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een zakenimperium opbouwde en kind aan huis werd in het Kremlin, viel na het aantreden van president Vladimir Poetin in 2000 uit de gratie en vluchtte uit Rusland toen er aanklachten tegen hem werden ingediend. Groot-Brittannië schonk hem het Britse staatsburgerschap en weigerde hem uit te leveren aan Rusland.
Hetzelfde gold voor Ahmed Zakajev, een gezant van de Tsjetsjeense separatisten die eveneens Brits staatsburgerschap verwierf. Beiden gingen in Londen om met Litvinenko, die de Russische geheime dienst ervan had beschuldigd bomaanslagen te hebben gepleegd. Die aanslagen schreef Poetin toe aan de Tsjetsjeense rebellen en hij voerde ze als reden aan om weer een oorlog tegen hen te beginnen. Litvinenko wees op zijn sterfbed Poetin aan als degene die bevel had gegeven hem te vermoorden. Berezovski zegt dat Rusland hem in handen probeert te krijgen om hem te straffen voor zijn kritiek op Poetin.