Economie

„Het is vooral een kwestie van organiseren”

AMSTERDAM - Het Banenoffensief Vluchtelingen heeft de eerste duizend vluchtelingen geplaatst bij de overheid en het bedrijfsleven. Volgens Arie Kraaijeveld hadden het er gemakkelijk meer kunnen zijn. „De bereidheid onder werkgevers is groot. Eigenlijk is het vooral een kwestie van organiseren.”

Marcel ten Broeke
25 May 2007 22:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:47
KRAAIJEVELD ...tomeloze inzet...
KRAAIJEVELD ...tomeloze inzet...

De chemische industrie, de bouwsector, logistieke dienstverleners: volgens Kraaijeveld staan bedrijven te springen om vluchtelingen in dienst te nemen. Dat de teller dit jaar desondanks bij duizend vluchtelingen bleef steken, komt volgens hem doordat simpelweg „de kaartenbakjes” leeg waren.Kraaijeveld is ambassadeur van het Banenoffensief Vluchtelingen, dat vorig jaar van start ging en beoogt tot 2009 zo’n 2500 vluchtelingen aan een reguliere baan te helpen. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De campagne is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, arbeidsbemiddelingsbureau Emplooi, de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De partners bieden vluchtelingen begeleiding en scholing en leggen de verbinding met potentiële werkgevers.

De werkloosheid onder vluchtelingen is vele malen hoger dan die onder autochtonen, stelt de oud-voorzitter van FME-CWM, de vereniging van werkgevers in de technologisch-industriële sector. „Naar schatting heeft de helft van hen op dit moment geen baan.”

Nederland telt naar schatting tussen de 200.000 en de 250.000 vluchtelingen. Bestaande re-integratietrajecten bieden voor hen vaak geen uitkomst.

Zonder hulp komen vluchtelingen doorgaans maar moeilijk aan de slag, weet Kraaijeveld. „Er zijn diverse barrières. Zo is de taal vaak een probleem en sluit de opleiding die in het moederland is genoten niet aan op de hier geldende vraag. Bovendien hebben vluchtelingen niet zelden een forse psychische deuk opgelopen.”

De gemiddelde vluchteling toont zich echter opvallend veerkrachtig. „Vluchtelingen hebben alles achtergelaten en met alles wat in hen is, willen ze weer iets nieuws opbouwen. Ze kenmerken zich daarom door een tomeloze inzet.”

Het bruggen slaan naar de arbeidsmarkt werkt kruisbestuivend, zowel de vluchteling als de nieuwe werkgever is ermee gediend. Kraaijeveld: „Voor de vluchteling is werken het ultieme middel tot integratie. Voor een bedrijf is het in dienst nemen van een vluchteling een aanwinst, zoals multiculturaliteit een samenleving verrijkt.”

Omdat vluchtelingen relatief hoog zijn opgeleid, kunnen ze volgens Kraaijeveld van grote betekenis zijn voor het bedrijfsleven, zeker nu er sprake is van een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. „We hebben het economische tij duidelijk mee.”

Van extra werk door de pardonregeling voor de naar schatting 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers waar het kabinet gisteravond laat mee instemde, ligt hij dan ook niet wakker. „Wanneer alle bedrijven met meer dan tien werknemers één vluchteling in dienst nemen, is het probleem morgen opgelost.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer