Binnenland

Controle op verkoop Hollandse Nieuwe

DEN HAAG (ANP) – Veertig haringcontroleurs moeten bewaken of de Hollandse Nieuwe niet voor 6 juni wordt verkocht. De sector heeft bepaald dat het haringseizoen op deze datum begint.

24 May 2007 16:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:47
DEN HAAG - Voor 6 juni mag er geen Hollandse Nieuwe worden verkocht. Foto ANP
DEN HAAG - Voor 6 juni mag er geen Hollandse Nieuwe worden verkocht. Foto ANP

Het Productschap Vis heeft een apart bureau ingeschakeld om de controles te verrichten. „Bedrijven die zich vorig jaar niet aan de afspraken hebben gehouden, worden extra in de gaten gehouden. Bij overtreding volgt royement", zei Peter van de Laar van het Verbond Nederlandse Visdetailhandel donderdag.De sector zegt scherp aan die datum vast te houden. Vorig jaar werd de seizoenstart met twee weken uitgesteld wegens de slechte kwaliteit. „Nu zijn de vooruitzichten goed", aldus Nico de Jong van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging aan boord van de Konigin Juliana die vanuit Scheveningen uitvoer. „Er is genoeg haring met een goed vetgehalte".

Dit jaar mag er 25 procent minder haring worden gevangen dan vorig jaar. Dat heeft te maken met de matige aanwas van haring. Er worden genoeg larven geboren, maar de sterfte onder de jonge haring in het eerste jaar is groot. Sinds 1979 is de jonge aanwas niet zo laag geweest als dit jaar. Volgens onderzoeker Eric Jagtman van Wageningen Imares is de oorzaak daarvan onbekend.

Over de omvang van de haringstand, maakt Jagtman zich niet al te veel zorgen. Wel zal de vangstbeperking de komende jaren van kracht moeten blijven, meent hij. Van de 350.000 ton haring die mag worden gevangen wordt ruwweg een tiende (30.000 ton) verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen. De hele jaarvoorraad wordt in zes weken, tussen eind mei en half juli gevangen. Eerdere en latere haring wordt verwerkt tot rolmops of gerookt.

De Scheveningse visafslag veilt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe (met pakweg 40 haringen) op 6 juni. De opbrengst gaat naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Vorig jaar leverde het eerste vaatje (voor het Diabetes Fonds) 75.000 euro op. Dat is 1875 euro per visje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer