VS bedenken nieuw plan voor Irak
WASHINGTON/BAGDAD - Na ruim vier jaar van aanhoudend geweld in Irak hebben Amerikaanse topfunctionarissen een nieuw plan bedacht om de orde te herstellen. Het is volgens anonieme betrokkenen een strategie die de politiek in Irak op de voorgrond plaatst.
Het is wel de bedoeling dat de Amerikaanse troepen in het Arabische land tot in 2008 op volle sterkte blijven. Het vooralsnog geheime plan is eind deze maand voltooid, meldde de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag.De hoofdlijnen zijn uitgestippeld door onder anderen de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, en de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Ryan Crocker.
Via onderhandelingen tussen strijdende partijen in Irak, eerst op nationaal niveau en dan op regionaal en plaatselijk niveau, moeten de brandhaarden worden geblust. Daarbij mag worden gesproken met allerlei groepen, ook die Amerikaanse troepen hebben gedood. Uitgesloten zijn enkel de „onverzoenlijken”, zoals de strijders van het radicaalislamitische al-Qaida.
Voormannen van militante sektes, die momenteel in de politiek en in het leger de Amerikaanse doelstellingen dwarsbomen, moeten worden uitgeschakeld. Een grote rol daarbij dienen de Iraakse politie en strijdkrachten te spelen. Het Iraakse leger is relatief betrouwbaar en moet veel groter worden dan zijn huidige sterkte van 144.000 man.
Het plan erkent dat de huidige strategie niet werkt. „Bevoegdheden werden te snel overgedragen aan mensen die niet beschermd konden worden”, aldus een plannenmaker tegenover The Post.
De onthullingen over het nieuwe plan kwamen kort nadat de Democraten in het Amerikaanse Congres bakzeil hebben gehaald wat betreft de terugtrekkingsdata voor Amerikaanse militairen uit Irak. De data zijn geschrapt uit de teksten van wetsvoorstellen voor de bekostiging van de oorlog. De Democraten konden niet voldoende parlementariërs achter hun plannen krijgen.
De Democratische overgave wordt gezien als grote zege voor president George Bush. De Republikein en zijn partij weigeren data vast te stellen waarop de terugtrekking uit Irak zou moeten beginnen.
De Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden stelde dat september „het uur van de waarheid” wordt voor de oorlog. Dan staan nieuwe begrotingsvoorstellen op de agenda en wordt ook geëvalueerd of de troepenvermeerdering in en rond Bagdad heeft gewerkt. Ook Republikeinse volksvertegenwoordigers hebben laten weten dat zij tegen die tijd duidelijke vooruitgang willen zien in Irak of anders de Amerikaanse aanpak van de oorlog radicaal willen veranderen.
Een meerderheid van de Amerikanen is tegen de oorlog in Irak en wil dat de VS zich snel terugtrekken uit het Arabische land. De strijd heeft sinds het voorjaar van 2003 meer dan 3400 Amerikaanse militairen het leven gekost.
Deze maand geldt als een van de bloedigste maanden voor het Amerikaanse leger. Alleen al dinsdag sneuvelden negen Amerikaanse militairen, maakten de Amerikaanse strijdkrachten woensdag bekend. Daarmee komt het aantal omgekomen militairen in mei op 85.
Een zelfmoordterrorist richtte woensdag in een café in Mandali ten noordoosten van Bagdad een bloedbad aan. De man sleepte zeker twintig mensen mee de dood in. Tientallen anderen raakten gewond, aldus de politie.
Volgens president George Bush is het terroristische gevaar voor de Verenigde Staten nog lang niet geweken en wordt de strijd daartegen in Irak gestreden. „In de gedachten van al-Qaidaleiders was 11 september slechts een aanbetaling op het geweld dat nog moet komen”, waarschuwde hij woensdag in een toespraak.