„Ieder mens is getuige vóór of tégen Jezus”
BRUCHEM - „Ieder mens is een getuige van Jezus. Hoe ons leven ook is, er zijn maar twee mogelijkheden: of we zijn een getuige vóór Jezus of een getuige tégen Hem.”
Dat zei ds. J. A. C. Olie, hervormd predikant te Zuilichem, woensdagavond tijdens een zendingsappelavond in de hervormde kerk te Bruchem. De bijeenkomst was georganiseerd door de regionale zendingscommissie van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) binnen de classis Bommel.Ds. Olie zei dat niet alleen een zendingscommissie geroepen is om de zendingstaken in de gemeente te verrichten, maar alle gemeenteleden. „De zendingsopdracht hoort bij het basispakket van de christenen. De zendingstaak begint bij jezelf en bij je gezin. Daarna wordt de kring wijder.”
Hij stelde dat mensen een getuige tégen Jezus zijn als ze geen getuige vóór Hem zijn. „Als we zondagschristenen zijn, maken we antireclame voor Jezus en zijn we een sta-in-de-weg voor anderen. We brengen dan niet alleen onszelf in de duisternis, maar we onteren de Heere ook.”
Voor mensen die niet kunnen getuigen had hij een belofte en een advies. De belofte is dat christenen vanzelf gaan getuigen als de Heilige Geest in hun hart komt. „Als je leeft vanuit Zijn genade is het moeilijk om te zwijgen. Gods Geest legt de woorden in de mond. Een advies is om ’s morgens te bidden of je iemand mag ontmoeten met wie je over Jezus kunt praten.”
Ten slotte wees hij op het belang van de zending. „Zending roept de kerk wakker die zo makkelijk indommelt en het op een akkoordje gooit met de wereld. We moeten niet verslappen, maar nu van deze Jezus getuigen.”
De tweede spreker, ds. D. Breure, plaatselijk hervormd predikant, sprak over het komen tot Jezus. Hij deed dat aan de hand van de rede van Paulus op de Areopagus. Hij zei dat Paulus de Atheners vertelde dat alle mensen eenmaal door een Man geoordeeld zullen worden. „Voor de rechterstoel van Christus zal de dvd van ons leven worden afgespeeld en moeten we rekenschap geven van iedere onzinnige gedachte tijdens ons leven.”
De predikant vond het opvallend dat Paulus het in zijn zendingstoespraak niet had over de zondeval en de ellende van de mensen. „Sommige mensen stoppen dat gegeven ertussen, maar dat heeft Lukas niet gedaan. Zou God de mens er niet bevindelijk achter willen laten komen dat hij zich niet kan bekeren en dat hij dan gaat roepen tot God? God wil mensen niet laten zitten waar ze zitten, maar hen in beweging brengen.”
Evenzo zegt Paulus niet dat de mensen een parel in Gods hand zijn en dat God van hen houdt, aldus ds. Breure. „Als Paulus dat gedaan had, zou het gevaar groot zijn dat de mensen blijven zitten, omdat ze toch al waardevol zijn. God wil een mens in beweging brengen. God wil dat de mensen het leven zullen vinden. Hij hoefde er niets voor te doen om mensen verloren te laten gaan, maar omdat God bewogen is met verloren zondaren klinkt de roep tot bekering.”
Hoe dat moet? Ds. Breure: „Zich bekeren is vluchten tot Jezus. Ik kies niet voor Jezus, maar ik vlucht tot Jezus. Kan ik tot Hem komen? Ik kan het niet laten. Zij die tot Hem komen, ervaren later dat ze door Hem werden gebracht.”