PvdA lanceert plan snelle scheiding
DEN HAAG - Het PvdA-Kamerlid Bouchibti heeft, met steun van VVD’er Teeven, een wijzigingsvoorstel ingediend om administratieve echtscheidingen mogelijk te maken. Dit tot verbazing van de ChristenUnie. „Dit druist in tegen de afspraken in het regeerakkoord.”
Als het Bouchibti ligt, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand in bepaalde gevallen een scheiding uitvoeren. Tussenkomst van de rechter zou dan helemaal niet nodig zijn.Het gaat daarbij om echtgenoten die geen kinderen hebben of echtgenoten die kinderen hebben uit een eerdere relatie en daar alleen het gezag over uitoefenen.
Volgens Bouchibti levert de administratieve scheiding „een vereenvoudiging van de procedure” en een „aanzienlijke kostenbesparing” op.
De ministers Hirsch Ballin van Justitie en Rouvoet voor Jeugd en Gezin dachten twee maanden geleden al aan een Kamermeerderheid tegemoet te komen met een vereenvoudigde echtscheidingsprocedure voor ouders zonder minderjarige kinderen. Deze categorie ouders zou niet meer verplicht zijn een advocaat in te schakelen; de notaris zou namens beide echtgenoten bij de rechter een gemeenschappelijk verzoek tot scheiding kunnen indienen. In dit voorstel was nog steeds wel sprake van een rechterlijke toetsing, iets wat Rouvoet noodzakelijk vond.
Bouchibti vindt het voorstel van het kabinet echter nog te beperkt. In haar wijzigingsvoorstel is het mogelijk de rechterlijke toetsing helemaal buiten beschouwing te laten. De enige waarborg is een schriftelijke verklaring van een advocaat, notaris of echtscheidingsbemiddelaar. Beide echtgenoten moeten die verklaring, met daarin een omschrijving van de afwikkeling van de scheiding, aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen overleggen alvorens de gemeenteambtenaar tot ontbinding van het huwelijk overgaat.
De ChristenUnie is verbaasd over de actie van PvdA’er Bouchibti. „Dit is in strijd met het regeerakkoord. Wij hebben duidelijk onze grens aangegeven: geen flitsscheiding of een andere, gemakkelijke vorm van scheiden”, zegt woordvoerder Kuijper van de ChristenUnie. Hij noemt het „onverstandig” van Bouchibti dat ze zozeer haar zinnen heeft gezet op een administratieve scheiding.
Bouchibti zelf zegt niet in te gaan tegen het regeerakkoord. „Absoluut niet. In het regeerakkoord hebben de coalitiepartners afgesproken een einde te maken aan de flitsscheiding. Bij een flitsscheiding zetten mensen hun huwelijk eerst om in een geregistreerd partnerschap, en dat is in mijn voorstel niet het geval.”
Het PvdA-Kamerlid erkent wel „de grenzen van regeerakkoord” op te zoeken. „Mijn fractie is al heel lang van mening dat twee mensen die trouwen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, ook bij die ambtenaar moeten kunnen scheiden. Mijn voorstel komt echt niet uit de lucht vallen. Maar we moeten daarover gewoon met de ChristenUnie gaan praten. Ik vind met de ChristenUnie dat kinderen niet benadeeld mogen worden. Let wel: mijn voorstel geldt niet voor echtgenoten met kinderen.”
De ChristenUnie wacht af hoe de stemming in de Kamer uitvalt en hoe de PvdA zal stemmen. „Voor ons telt uiteindelijk de uitkomst, en niet wat individuele Kamerleden op touw zetten”, aldus Kuijper.
Recent nog zei ChristenUniefractievoorzitter Slob dat zijn partij het niet zou accepteren dat de PvdA een administratieve scheiding mogelijk maakt zonder tussenkomst van een rechter. „Dat gaat dus niet door. We laten niet toe dat de wet op dit punt geamputeerd wordt”, zo dreigde hij tijdens een partijcongres.