Hendrikje (115) genoot van publiciteit
HOOGEVEEN - Ze hield van de publiciteit. Maar een boek over haar leven maakte ze niet meer mee. Dinsdag werd in woon-zorgcentrum De Westerkim in Hoogeveen een boek gepresenteerd over Hendrikje van Andel-Schipper, die twee jaar geleden op 115-jarige leeftijd overleed als oudste wereldburger.
De eerste exemplaren van het boek Wereldnieuws uit De Westerkim waren voor burgemeester Urlings van Hoogeveen, twee bewoonsters van 104 en 102 jaar en voor Simone Freling, pr-manager van voetbalclub Ajax. „Ze is altijd een fervent Ajaxfan geweest”, zegt Freling. „Ze stuurde regelmatig een brief en op haar verjaardag kreeg ze van ons cadeau’s.”Het 48 pagina’s tellende boekje werd overhandigd door directeur Beijering van De Westerkim, dat deze week het veertigjarig bestaan viert. „De Westerkim heeft de afgelopen jaren geleerd om met de media om te gaan”, aldus Beijering. „Van Andel was eerst de oudste persoon uit deze regio. Daarna werd ze de oudste Nederlandse, vervolgens de oudste Europese en ten slotte de oudste van de wereld.”
Hendrikje wordt op 29 juni 1890 in Smilde geboren. Ze weegt zo weinig dat wordt gevreesd voor haar leven. Niemand kan bevroeden dat ze de oudste inwoonster van Nederland ooit zal worden. Ze woont eerst in Middensmilde, daarna in Den Haag en vervolgens in Amsterdam. Daar leert ze op 46-jarige leeftijd haar latere echtgenoot Dick van Andel kennen, met wie ze in 1940 trouwt. In de Tweede Wereldoorlog verhuizen ze naar Hoogeveen. Van Andel overlijdt in 1959.
Op 29 mei 2004 wordt Hendrikje, een maand voor haar 114e verjaardag, de oudste mens ter wereld wanneer een vrouw uit Puerto Rico overlijdt. Ruim een jaar later, op 30 augustus 2005, overlijdt Hendrikje aan een maagtumor.
Professor Holstege, die het lichaam van Hendrikje onderzoekt, ontdekt dat ze voor haar overlijden behalve de tumor en problemen met horen en zien, vrijwel niets mankeerde. „Ze had de hersenen van iemand van 60 à 70 jaar. Verbazingwekkend”, zo schrijft Holstege in het boek.
Directeur Beijering wil niet te diep ingaan op de gezondheid van Hendrikje. „Hoe ze zo oud kon worden, blijft een geheim van de kluis van De Westerkim. Het is niet goed als je alles weet.” Toch denkt hij dat de oudste bewoonster die De Westerkim ooit heeft gehad, geen moeite zou hebben met nog meer verhalen over haar. „Ze stond elk interview toe. In 2004 kwam hier zelfs een Japans camerateam.”
Het boek verhaalt verder over een bezoek van Van Andel aan koningin Beatrix. Deze zou op 30 april 2001 een bezoek brengen aan Hoogeveen. Maar vanwege de mkz-crisis kon dat niet doorgaan. Van Andel mocht daarom op 5 mei dat jaar naar Den Haag. De Hoogeveense, die tot op het laatst van haar leven goed van geheugen bleef, genoot van het bezoek. Toen ze de koningin een jaar later nog eens ontmoette toen deze alsnog Hoogeveen aandeed, vond ze dat veel minder interessant. Een persoonlijk bezoek aan paleis Huis ten Bosch vond ze toch het mooist.