„Vaccin tegen kanker niet in basispakket”
DIEMEN - Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Klink van Volksgezondheid geadviseerd het vaccin Gardasil tegen baarmoederhalskanker niet in de basisverzekering op te nemen. Volgens het college is de doelmatigheid van dit middel onvoldoende aangetoond.
Het college maakte dat dinsdag bekend. Als Klink het advies volgt, zal het middel niet worden vergoed. Het vaccin, dat 375 euro kost, biedt bescherming tegen een aantal typen van het humaan papillomavirus (HPV). Deze vertegenwoordigers van de familie van herpesvirussen veroorzaken 50 tot 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker en worden via wisselende seksuele contacten overgebracht.Het college vindt dat het middel beter in een landelijk vaccinatieprogramma kan worden opgenomen, omdat vergoeding van het vaccin op individuele basis niet tot de gewenste hoge vaccinatiegraad zou leiden. Die is nodig om mensen op grote schaal tegen het virus te beschermen. De Gezondheidsraad onderzoekt momenteel of Gardasil opgenomen moet worden in het rijksvaccinatieprogramma.
In een aantal landen is de vergoeding van het vaccin, dat sinds het najaar van 2006 verkrijgbaar is, al geregeld. Volgens een woordvoerder van de fabrikant, Sanofi MSD Pasteur, is Nederland door het negatieve advies een uitzondering. Het CVZ bestrijdt dat. In de meeste andere landen is het vaccin opgenomen in een programma van verplichte vaccinatie, aldus een woordvoerder.
Het college stelt de „therapeutische meerwaarde” niet voldoende te achten voor opname in het geneesmiddelenvergoedingssysteem, wat jaarlijks 35,6 miljoen euro zou kosten. „Bij het onderzoek is de fabrikant uitgegaan van ideale omstandigheden en niet van wat werkelijk te verwachten is”, verklaart het college desgevraagd.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft zijn leden eerder al opgeroepen terughoudend te zijn bij verzoeken om het vaccin, dat bestaat uit drie injecties binnen een jaar. Bij veel huisartsen en gynaecologen wordt gevraagd naar het vaccin, dat ook bescherming biedt tegen genitale wratten en dat binnenkort concurrentie krijgt van een ander vaccin, dat onder de naam Cervarix door GlaxoSmithKline op de markt wordt gebracht.