Buitenland

Unicef slaat alarm over lot Iraakse kinderen

GENEVE - De omstandigheden waarin Iraakse kinderen leven als gevolg van het geweld en omdat ze van huis en haard verdreven zijn, is alarmerend. Dat stelt het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) woensda in een nieuw rapport.

Buitenlandredactie
23 May 2007 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Van de 4 miljoen Iraakse vluchtelingen, bijna 15 procent van de bevolking, bestaat de helft uit kinderen, aldus Unicef. Hoewel de internationale hulp niet gering is, is de nood zo groot dat een dringend beroep wordt gedaan op donoren. De organisatie zegt het komende halfjaar ten minste 31 miljoen euro nodig te hebben.Het geld is nodig voor zowel kinderen in Irak als in de buurlanden Syrië en Jordanië, waar grote Iraakse vluchtelingengemeenschappen aan het ontstaan zijn. Unicef zegt dat het nog altijd mogelijk is hulp te bieden aan vluchtelingenkinderen in Irak, hoewel in onveilige gebieden de risico’s groot zijn en de confrontatie met zwaar getroffen gemeenschappen soms moeilijk verloopt.

„Het geweld creëert dagelijks weduwen en wezen, van wie veel moeten vechten om te overleven”, zegt Unicef. „De kinderen van Irak, die al het slachtoffer waren van een kwarteeuw van strijd en ontberingen, worden meegesleurd in een snelgroeiende humanitaire tragedie.”

Daniel Toole, hoofd noodoperaties van Unicef, zegt dat de dagelijkse operaties in Irak laten zien dat kinderen kunnen worden geholpen en dat hulp een enorm verschil kan maken, zelfs in extreem onveilige gebieden. Zo kon ondanks het geweld een vaccinatiecampagne tegen mazelen, bof en rodehond onder 3,6 miljoen kinderen met succes worden voltooid.

Vorige week rapporteerde Irak de eerste gevallen van cholera van dit jaar. Alle patiënten zijn kinderen. Unicef vreest dat Irak tijdens de zomermaanden met een uitbraak van de ziekte te maken krijgt. Door de verslechtering van de voorzieningen voor schoon water en sanitair, beschikt nu slechts ongeveer 30 procent van de kinderen in Irak over veilig drinkwater.

De vluchtelingen die Irak verlaten, wacht een onzekere toekomst. Ze zijn niet zeker van hun verblijfsstatus, waardoor ze geen medische hulp durven te zoeken en hun kinderen niet naar school sturen.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft zijn publiciteitscampagne voor Iraakse vluchtelingen in Syrië enkele dagen vervroegd in verband met de acute problemen waarmee de vluchtelingen kampen. Nederlandse Rode Kruismedewerkers ter plekke vroegen dinsdag al aandacht voor de „hartverscheurende” omstandigheden waarmee zij worden geconfronteerd.

Volgens Cees Breederveld van de Nederlandse delegatie zijn de problemen het grootst voor de chronische zieken. Zij kunnen nauwelijks aan de benodigde medicijnen komen. Voor hen is al op zeer korte termijn dringend hulp nodig, aldus Breederveld. De campagne had eigenlijk pas na terugkeer van de delegatie vrijdag moeten beginnen.

Een bomaanslag op een markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft dinsdagmorgen 25 doden en 60 gewonden geëist. De politie heeft dat bekendgemaakt. De bom zat verstopt in een auto die geparkeerd was bij de drukke markt in de wijk Amil. Een medisch centrum en andere omringende gebouwen raakten beschadigd en auto’s vlogen in brand. Het geweld in Irak eiste dinsdag zeker tientallen doden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer