Weer Turkmeense evangelist opgepakt
TURKMENBASJI - In de Turkmeense stad Turkmenbasji is zaterdag de 37-jarige evangelist Yevgeny Potolov gearresteerd. Potolov is voorganger van de baptistengemeente in die stad.
Dat meldde Stichting Friedensstimme gisteren.Evangelist Potolov was zaterdag bij zijn gezin geweest - waar hij om veiligheidsredenen maar af en toe kon komen. Kort na zijn vertrek werd zijn vrouw twee keer gebeld, maar zonder dat het tot een contact kwam. Zij begreep dat er iets mis was en bezocht met een lid van de gemeente het plaatselijke politiebureau. Op haar vragen om opheldering werd niet ingegaan, totdat ze vanuit een aangrenzende ruimte haar man met luide stem de Russische paasgroet hoorde roepen: „Christos woskres” („Christus is opgestaan”). De situatie werd haar duidelijk en zij antwoordde: „Ja, de Heere is waarlijk opgestaan!”
Op haar vraag waarom haar man in hechtenis was genomen, kreeg Potolovs vrouw als antwoord dat ambtenaren van de KNB (de opvolger van de KGB, de vroegere geheime dienst) met de zaak bezig waren.
Tweede arrestatie
Het betreft de tweede arrestatie van een evangelist in korte tijd. Op 13 maart werd evangelist Vyacheslav Kalataevsky, vader van negen kinderen, opgepakt. Hij werd op 14 mei -dus vijf dagen voor de arrestatie van Potolov- veroordeeld tot drie jaar strafkamp.
Sinds 1995 werkt Friedensstimme met veel zegen in Turkmenistan, aldus de stichting. Er werden negen gemeenten gesticht, die vrijwel uitsluitend uit Turkmenen, voormalige moslims, bestaan. In 1997 begonnen de represailles van de overheid tegen de kleine groepjes gelovigen. De Russische evangelisten die er hun dienst verrichten, werden een voor een het land uitgezet.
Potolov en Kalataevsky behoorden tot de laatsten die in juni 2001 als ongewenste vreemdeling over de grens werden gezet. Enkele maanden later wisten zij Turkmenistan weer binnen te komen, „om hun dienst in Gods Koninkrijk ondergronds voort te zetten.” Tot voor kort waren Potolov en Kalataevsky de enige ambtsdragers die het heilig avondmaal en de doop bedienden aan de kleine gemeenten en groepjes gelovigen. Nog vorig jaar werden in het grensgebied met Iran negen Turkmenen gedoopt die vanuit de islam tot bekering gekomen waren.
Atakov
Volgens een woordvoerder van Friedensstimme is Turkmenistan een van de meest gesloten landen voor het Evangelie. Diensten kunnen slechts in het uiterste geheim plaatsvinden, op telkens verschillende plaatsen en tijden. De Bijbel is er verboden, omdat hij als staatsgevaarlijk wordt beschouwd.
De laatste bekende Turkmeense gevangene was de baptist Sjagildy Atakov. Deze zat een straf uit van vijf jaar, maar werd begin 2002, onder grote druk vanuit het Westen na drieënhalf jaar vroegtijdig vrijgelaten.