Economie

Hoogte extra kosten remt koop woning

AMERSFOORT - De hoge kosten bij de koop van een woning vormen voor ruim 60 procent van de bevolking een belemmering om te verhuizen naar een (volgende) koopwoning.

Redactie economie
23 May 2007 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Dit blijkt uit ”Woonpeil”, een maandelijks bericht van Vereniging Eigen Huis over ontwikkelingen op de woningmarkt. Verlaging van de kosten koper, een groter aanbod van geschikte woningen en een kooprecht voor huurders zijn enkele maatregelen die de doorstroming op de woningmarkt weer op gang kunnen helpen en die brede steun genieten onder de Nederlandse bevolking, meent de vereniging.Voor een gemiddelde koopwoning van 250.000 euro moet immers -naast de koopprijs en alle andere verhuis- en inrichtingskosten- circa 25.000 euro extra op tafel worden gelegd voor de kosten koper. Dit is evenveel als een fors netto jaarsalaris, een bedrag dat veel mensen te ver gaat.

De kosten koper zijn onbelemmerd meegestegen met de huizenprijzen. De overheid is met 6 procent overdrachtsbelasting de grootste slokop. De kosten koper moeten omlaag, vindt een overgrote meerderheid van bijna 80 procent van de bevolking. Verlaging van de belasting helpt veel mensen over de drempel van een noodzakelijke of gewenste verhuizing. Per saldo worden de kosten van een tariefsverlaging goeddeels gedekt door een groter aantal kooptransacties.

Het aantal koopwoningen steeg in de afgelopen tien jaar van circa 3,3 naar 3,9 miljoen. Daarmee bestaat 56 procent van het nationale woningbestand uit koopwoningen. Het aantal verhuizingen in de koopsector bleef evenwel schommelen rond de 200.000 per jaar, terwijl dit aantal had moeten meegroeien naar ruim 230.000. De doorstroming op de woningmarkt blijft dus achter bij de groei.

Stagnatie van de doorstroming heeft behalve voor de woningmarkt ook schadelijke effecten voor de arbeidsmarkt en het milieu. „Meer mobiliteit op de woningmarkt is in elk opzicht goed, al was het maar omdat er minder files staan. Mensen zouden makkelijker dichter bij hun werk kunnen gaan wonen of van baan kunnen wisselen”, aldus Nico Stolwijk, manager beleidszaken van Vereniging Eigen Huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer