Rijinstructeur voor agenten
Agenten van het korps Brabant-Noord krijgen binnenkort een rijinstructeur in de auto. Doel is het gedrag van de ongeveer duizend dienders te verbeteren.
Zijn het zulke wegpiraten? Politiewoordvoerder Bart van der Westen: „Nee. De landelijke tendens is dat de schade aan dienstauto’s toeneemt. Daar willen we wat aan doen Zo nodig krijgen agenten een cursus aangeboden waarin wat geschaafd wordt aan hun rijstijl.”
Kennelijk is er wat mis?
„In principe moeten wij ons aan de regels houden, maar er zijn uitzonderingssituaties waarin de politie de wet mag overtreden. Als wij een winkeldief in de binnenstad moeten ophalen, mogen we een stopbord negeren. Dat betekent niet dat we te pas en te onpas regels mogen overtreden.”
Als burger heb je soms het gevoel dat politiemensen onnodig regels overtreden.
„Ik sluit niets uit. Maar burgers weten vaak niet waar wij precies mee bezig zijn als we bijvoorbeeld harder rijden dan toegestaan. Een politiewagen kan op weg zijn naar iemand die een hartstilstand heeft gehad. Wij hameren er op dat agenten zich in principe aan de regels moeten houden. Ze hebben immers een voorbeeldfunctie. Als politiemensen worden geflitst, moeten ze een goede reden hebben om onder de boete uit te komen. Het komt een paar keer per jaar voor dat een agent in dienstauto de boete moet betalen.”
Kunt u zich voorstellen dat burgers het wrang vinden als een agent de regels zelf overtreedt?
„Wij zijn ook maar gewone mensen. Mij is het ook wel eens overkomen dat ik bij het wisselen van een cassettebandje het gaspedaal onbewust wat dieper intrapte en later een boete kreeg.”
Gaan agenten die een instructeur naast zich krijgen zich wat inhouden?
„De rijinstructeurs zijn voldoende onderlegd om daar doorheen te prikken.”
JV
Donor
Veel instanties zijn bezorgd over het Nederlandse tekort aan orgaandonoren. Onder hen zijn patiëntenorganisaties en het ministerie van Volksgezondheid, maar ook Monuta Uitvaartzorg- en Verzekeringen. Met een opvallend aanbod mengde de begrafenisondernemer zich vorige week in de discussie. Wie bereid is organen te doneren, kan van Monuta een korting van wel 150 euro tegemoet zien op de kosten van de begrafenis.
Helpt zo’n aanbod iets?
Woordvoerder Mark Debets van Monuta: „Wij denken niet in concrete getallen. Ook als er door deze actie maar twee of drie mensen aan een donororgaan worden geholpen, hebben we iets bereikt.”
Minister Klink van Volksgezondheid betwijfelt of uw actie in lijn is met de wet.
„De minister doelt op het feit dat organen alleen op vrijwillige basis mogen worden afgestaan. Er mag geen financiële vergoeding tegenover staan. Over externe partijen die korting verlenen, laat de wet zich echter niet uit. Los daarvan is het niet onze bedoeling iets in het leven te roepen dat illegaal is. Wat de minister met ons deelt, is de opvatting dat het probleem van orgaantekorten snel moet worden aangepast.”
Monuta ziet de kortingsregeling als een tijdelijke actie, „in afwachting van een structurele regeling om het donortekort op te lossen”, aldus Debets. „Het aanbod ontstond spontaan.” Er is dan ook geen pagina’s lange lijst met voorwaarden. Vertrouwen in de eerlijkheid van mensen voert de boventoon. Debets: „Als onze mensen bij het verzorgen en ophalen van het lichaam van het ziekenhuis te horen krijgen dat de overledene organen heeft gedoneerd, komt hij voor de korting in aanmerking.”
De kosten van een begrafenis variëren doorgaans tussen de 3000 en de 8000 euro. Kun je 150 euro dan een prikkel noemen?
„Elke euro korting die wij geven, gaat af van onze winst. Een te hoge korting zou dus kunnen betekenen dat je voor mensen die geen organen kunnen doneren hogere tarieven moet rekenen. Dat wilden wij niet.”
JG