FNV bepleit EU-aanpak durfkapitalisme
SEVILLA (ANP) - De Europese Unie moet volgens de FNV het gedrag van durfkapitalisten, zoals in Nederland bij bedrijven zoals Stork, PCM en ABN AMRO, aan banden leggen.
Voorzitter Jongerius van Nederlands grootste vakcentrale stelde maandag tijdens het vierjaarlijks congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) dat „casinokapitalisme” het Europese financiële systeem bedreigt.Volgens Jongerius moet Europa het voortouw nemen met fiscale spelregels voor zogeheten hedgefondsen in de globaliserende economie. Zij wees erop dat „anders dan in Azië en Amerika, waar vooral de winst telt” Europa van oudsher ook oog heeft voor het belang van mensen en de maatschappij.
Nu zijn werknemers en de samenleving volgens Jongerius overgeleverd aan het winstbejag van durfkapitalisten als zij bedrijven opkopen, uit elkaar trekken en onderdelen onevenredig belasten met schulden en verlieslatende activiteiten. „Niet alleen banen staan op het spel. Door bedrijven vol te pompen met schulden, wordt ook geprobeerd zo min mogelijk belasting te betalen.”
Volgens Jongerius moeten hedgefondsen gedwongen worden helderheid te geven over hun intenties, zodat de goede investeerders zich van de kwade kunnen onderscheiden. „Want het is niet alleen maar slecht wat er gebeurt. Het is goed als een ingeslapen bedrijfsleiding wordt wakker geschud.” Maar dan wel met een visie voor de lange termijn, zei ze, en niet voor kortetermijngewin van activistische aandeelhouders.
Leider Rasmussen van de sociaal-democratische EU-fractie PES pleit al langer voor Europees beleid om de groei van durfkapitalisten in goede banen te leiden. Hij wil de aanpak nu op een hoger plan tillen door binnenkort met de Amerikaanse Democraten de zaak aan te kaarten bij president Bush en EU-voorzitter Merkel. Met twee van de belangrijkste economieën in de wereld kan volgens hem pas goed een vuist worden gemaakt.
Daarnaast vinden Rasmussen en de FNV-voorzitter dat Europese vakbonden ook in eigen land aan de slag moeten. Werknemers hebben volgens hen een belangrijke stem als het gaat om „ethisch beleggen” met hun geld door pensioenfondsen. Verder moet volgens Jongerius de inspraak van werknemers in het bedrijfsbeleid in heel Europa beter.
Zo is Nederland volgens de FNV een uitzondering, omdat bonden naar de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam kunnen stappen. Daar is het nog gelukt om met de Storkdirectie een onderzoek te bedingen in strijd tegen opsplitsing van het industriële concern. Twee opstandige grootaandeelhouders, Centaurus en Paulson, willen dat het conglomeraat alleen verder gaat met de luchtvaartpoot en dat de rest verkocht wordt.