„Binnenmaas verkwanselt erfgoed”
HEINENOORD - Het collegebesluit van de gemeente Binnenmaas om boerderij Oost Leeuwenstein in Heinenoord, onderdeel van Streekmuseum Hoeksche Waard, te verkopen aan een projectontwikkelaar, heeft tot een storm van protest geleid. Vooral conservator Karel Braun is woedend: „Dit college heeft alleen eurotekens in de ogen en verkwanselt historisch erfgoed.”
Binnenmaas wil de historische boerderij verkopen aan projectontwikkelaar ABB uit Sliedrecht. De boerderij verkeert in slechte staat en is al enige tijd gesloten. In het pand bevinden zich oude landbouwwerktuigen, historische winkeltjes en ambachtelijke werkplaatsen. Vorig jaar nog was het plan dat ABB de boerderij op zou knappen en er een zorginstelling voor gehandicapten in zou maken en dat het Streekmuseum een deel van de ruimte mocht huren. Dat plan is van de baan. ABB mag nu van de hele boerderij een zorginstelling maken.Het college vindt de huidige omvang van het Streekmuseum te groot. „Een deel van de werktuigen uit de boerderij kan naar een boerderij op Tiengemeten, andere zaken moeten in het Hof van Assendelft in Heinenoord -de hoofdvestiging van het museum- een plekje krijgen, licht burgemeester A. J. Pijlman toe. „Al zal er niet voor alles plaats zijn. Daar hebben we geen alternatief voor.”
Door de opstelling van het college maakt ook het alternatief van verkoop aan Vereniging Hendrick de Keyser geen kans. Die zou de boerderij restaureren en verhuren aan het Streekmuseum. De verkoop van boerderij Oost Leeuwenstein brengt voor Binnenmaas zo’n 650.000 euro in het laatje. „Het is nog maar een principebesluit”, sust Pijlman de onrust. „We gaan nog met de andere gemeenten, met het museumbestuur en de gemeenteraad overleggen.”
„Megalomane trekjes van een gemeente die eens even wil laten zien de grootste te zijn”, zegt bestuurslid mevrouw T. Baan-Mol van het streekmuseum. Ook cultuurwethouder L. Göbel uit Oud-Beijerland toont zich onaangenaam verrast. „Binnenmaas lijkt te denken dit even op eigen houtje te kunnen regelen. Daar moeten we nog maar eens een hartig woordje over spreken.”
„Het is zo bitter, de gemeente ziet geen toekomst meer in het verleden”, vindt conservator Karel Braun. „Men heeft alleen nog eurotekens in de ogen en om de begroting van de gemeente op te leuken moet het Streekmuseum het gelag betalen. Tekorten als gevolg van het eigen wanbeleid, zoals het recreatieoord Binnenmaas, kunnen hiermee worden opgepoetst.”
Braun is niet alleen boos over het uitkleden van z’n museum, hij is ook verbitterd over het feit dat het college geen alternatieven biedt. „De inventaris van de winkeltjes past nooit in het Hof van Assendelft. Daar is geen plek voor. Het college laat ons gewoon in de kou staan, je wordt gedwongen een deel van de collectie af te stoten. Mijn hoop is op de gemeenteraad en de andere gemeenten. Ik hoop dat zij een stokje voor de plannen steken.”