Belgen ontdekken 4000 jaar oud graf in Egypte
BRUSSEL (ANP/BELGA) – Archeologen van de Katholieke Universiteit in het Belgische Leuven hebben in Egypte een volledig intacte graftombe gevonden uit 2050 voor Christus. In de tombe vonden ze onder meer een perfect bewaarde mummie in een houten kist en zeldzame beeldhouwwerken.
Het is voor het eerst in twintig jaar dat er nog een perfect bewaarde en rijkelijk versierde graftombe gevonden werd uit de zogenaamde Eerste Tussenperiode tussen het Oude en Middenrijk. Dat het graf nog niet geplunderd was, komt volgens de onderzoekers doordat het onder een dikke laag puin uit een nabijgelegen steengroeve lag.De Leuvense archeologen voerden al sinds 1988 opgravingen uit rond Dayr al–Barsha. Op de zuidelijke heuvel van de site werd vorige winter de tombe van Uky ontdekt, bestaande uit twee opeenvolgende kamers. Een vierkante schacht in de achterste kamer bleek gevuld met brokken kalksteen. Toen in maart de brokstukken weggenomen werden, ontdekten de onderzoekers een kleine, maar prachtig bewaarde grafkamer.
In de kamer stond een houten kist met een perfect bewaarde mummie. Uit hiërogliefen op de kist en op de neksteun van de mummie bleek dat de overledene Henu heette. Boven de kist bevonden zich een paar houten sandalen en rond de kist werden diverse beschilderde beeldhouwwerkjes gevonden. Deze stellen de overledene voor, vrouwen die malen, bier en brood maken en een zeldzaam tafereel van mannen die bakstenen maken.
Het beeldhouwwerk is verfijnd en naar Egyptische normen ongewoon realistisch. De kunstenaar heeft de steenbakkers zelfs vuile handen gegeven. De kleuren van de verf waren niet verbleekt en nauwelijks bedekt door stof. Sommige figuurtjes waren aangekleed met linnen kleertjes, die wel grotendeels vergaan waren.