Barosso probeert Europese vakbeweging te sussen
SEVILLA (ANP) – Voorzitter José Manuel Barosso van de Europese Commissie heeft maandag gezegd dat de vakbeweging nodig is bij de opbouw van een „modern sociaal Europa" om de toenemende internationale concurrentie aan te kunnen. Daarbij sprak hij tijdens het vierjaarlijks congres van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) sussende woorden om de angst voor de afbraak van sociale rechten weg te nemen.
De economische veranderingen en internationale competitie zullen zich doorzetten, waarschuwde Barosso. Maar volgens hem kan door sociale hervormingen aan burgers nieuwe zekerheden worden geboden. Ook zei hij dat fundamentele rechten van burgers wel degelijk worden beschermd in een nieuw verdrag, dat in de plaats van de afgewezen Europese grondwet moet komen.Nederlands grootste vakcentrale FNV zei vorige week nog te vrezen dat sociale rechten, zoals de bescherming van privacy, het recht op een veilige werkplek en het stakingsrecht, sneuvelen in de onderhandelingen over een nieuw EU–verdrag. FNV–voorzitter Agnes Jongerius was dan ook ingenomen „met de warme woorden" van Barosso.
Vooral omdat Barosso het Europees Sociaal Handvest een „vitaal onderdeel in de werkwijze van de Europese Unie" noemde, hoopt Jongerius dat hij zich hard zal maken voor sociale rechten. Maar zij zette haar vraagtekens bij zijn betoog over hervorming van de Europese welvaartsstaat.
„Overal duikt de discussie over het ontslagrecht op", stelde zij geïrriteerd vast. In Nederland willen werkgevers ook weer praten over het soepeler en goedkoper kunnen ontslaan van personeel tijdens de zogeheten participatietop met het kabinet. De vakbonden zien daarvan de nut en noodzaak niet in.
Maar ook Barosso vindt dat het huidige stelsel aangepast moet worden, zodat bedrijven snel kunnen reageren op economische veranderingen. Er moet volgens hem gezocht worden naar nieuwe zekerheden, ofwel flexicurity, waarbij werknemers voldoende vaardigheden krijgen om (nieuw) werk te vinden.
Dat er nog veel geïnvesteerd moet worden in zekerheden blijkt volgens Barosso uit het feit dat 40 procent van de Europese beroepsbevolking onvoldoende gekwalificeerd is voor de arbeidsmarkt. Ook wees hij op de angst bij veel burgers om hun baan te verliezen aan migranten of door verplaatsing van werk naar goedkopere landen.