Parlementvaria
Leeuw
Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin betrad vorige week dinsdag het hol van de leeuw. Hij was de belangrijkste spreker tijdens de voorjaarsbijeenkomst van E-Quality, een denktank voor emancipatie en gezin.
Wat de overheid moet doen, weten de meeste aanwezige dames wel. Kinderopvang van zeven uur ’s morgens tot zeven ’s avonds. Gemeenten die 24 uurs kinderopvang aanbieden, zijn de grote helden. De carrière is zeker zo belangrijk als het gezin. „Nederland werkt en moeder ook”, zo luidde de veelzeggende titel van een essay dat de denktank presenteerde.Hoe Rouvoet en zijn partij, de ChristenUnie, over vrouwenemancipatie denken, mag bekend zijn. De partij stelt het belang van het kind voorop en dat zouden moeders (en vaders) ook moeten doen.
De grote vraag was hoe Rouvoet zich zou opstellen tijdens de bijeenkomst van E-Quality. De ChristenUnieleider wist met een kwinkslag snel het vertrouwen te winnen van de aanwezigen, maar zijn boodschap was helder. De meeste dames moeten het tandenknarsend hebben aangehoord: „Met het belang van het kind kan niet worden gemarchandeerd. Laat dat leidend zijn in de discussies.”
GV
Geen ervaring
Je hoort tegenwoordig weinig meer van hem. Oud-CDA-Kamerlid Hillen, in de tijd van partijleider De Hoop Scheffer een van de belangrijkste partijstrategen, werkt tegenwoordig meer op de achtergrond als voorzitter van het College voor zorgverzekeringen.
Dat zijn analyses nog altijd vlijmscherp zijn, bleek vorige week bij de presentatie van het boek ”De geroepene. Het wonderlijke premierschap van Jan Peter Balkenende” van de Vrij Nederland-journalisten Thijs Broer en Max van Weezel. In een panel mocht Hillen weer als vanouds publiekelijk zijn gedachten laten gaan over de stand van zaken aan het Binnenhof.
Wonderlijk, dat premierschap van ’brekebeen’ Balkenende? Valt wel mee, vond de altijd offensieve CDA’er. Balkenende was de enige die door had dat het volk het na paars echt gehad had met de liberalisering van de jaren zestig en zeventig. „Wij hoefden niets te doen en kwamen vanzelf aan de macht. Die omslag in denken is jullie, linkse pers, ontgaan.”
Toch kon zelfs Hillen er niet onderuit toe te geven dat het optreden Balkenende, zeker in zijn eerste kabinet, in de praktische politiek niet sterk was, mede door zijn gebrek aan ervaring. De CDA-leider is terecht premier geworden, hield Hillen vol, maar een jaar of dertig geleden had hij dat nooit zo snel en zo plotseling kunnen worden. „Hij had toen geen schijn van kans gehad. Alleen door het huidige tijdsbeeld met zijn snelle veranderingen kunnen mensen met zo weinig ervaring zo snel op topposities komen.”
AdJ
Kuyper
Een groot antirevolutionair probleem is opgelost. In de oude Rooksalon van de Tweede Kamer staan verscheidene borstbeelden van grote mannen uit de parlementaire geschiedenis. Bij het beeld van Abraham Kuyper zat het probleem. Het uitlegbordje vermeldt keurig bij elke buste wie de maker is, maar achter de naam van Kuyper staat: „Maker onbekend.”
Jammer, zo vond CDA-beleidsmedewerker en Kuyperkenner Peter Dillingh. Na enig speurwerk in het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek ontdekte hij de maker: beeldhouwster Jet Schepp uit Amsterdam, de kunstenares van onder meer een standbeeld van Anne Frank.
Het bronzen borstbeeld is op 3 april 1979, in het jaar dat de ARP een eeuw bestond, met ceremonieel vertoon onthuld, zo blijkt uit de Haagse Courant van de dag daarop. CDA-Kamerlid Schinkelshoek, destijds de parlementair journalist voor de Haagse Courant, was erbij. ’s Ochtends brachten prominente antirevolutionairen een bezoek aan het graf van Kuyper, legden ze zelfs een krans, en die middag onthulden de toenmalige ARP-staatssecretaris Kraaijeveld-Wouters en Kuypers kleindochter, mevrouw Knibbe, de buste.
Binnen enkele weken zal de naam van de maakster worden vermeld op het uitlegbordje, verzekert een Kamerbode. Kuyper lijkt het niet te deren. Abraham de Geweldige kijkt nog steeds even fier de oude rookzaal in: brede nek, kin omhoog, en die immer trotse blik.
PJD
Meereizen
Politiek gezien staan minster Verhagen van Buitenlandse Zaken en SP-Kamerlid Van Velzen mijlenver uit elkaar. Toch zijn ze deze week samen op reis, zij het met verschillende bedoelingen. Verhagen bezoekt in de Peruaanse hoofdstad Lima een internationale conferentie over clusterbommen; Van Velzen zal de delegatie onder leiding van de minister kritisch gaan volgen. Daarnaast bezoekt ze een alternatieve conferentie van non-gouvernementele organisaties over clustermunitie.
Dat Van Velzen met Verhagen mocht meereizen, was bepaald niet vanzelfsprekend. Pas na lang aandringen kreeg het SP-Kamerlid toestemming om mee te gaan. Hoewel de minister in het openbaar geen toelichting heeft gegeven op zijn terughoudendheid om Van Velzen mee te nemen, lijkt het vermoeden gerechtvaardigd dat zijn huiverigheid te maken heeft met Van Velzens verleden als actievoerster.
Het Kamerlid geniet bekendheid als activiste tegen kernwapens. Vier jaar geleden zat ze vast in Schotland nadat ze had geprobeerd het communicatiesysteem van een marinevaartuig te vernielen. Later veroordeelde de rechter haar omdat ze had meegedaan aan de bezetting van de verkeerstoren op een luchtmachtbasis. De Belgische politie arresteerde haar een paar maanden na haar beëdiging als Kamerlid bij een verboden actie tegen kernwapens. Verhagen zit er ongetwijfeld niet op te wachten dat zijn terugreis uit Peru wordt vertraagd omdat Van Velzen opnieuw is aangehouden.
KdG
Agenda
De Tweede Kamer houdt morgen het verantwoordingsdebat over het gevoerde regeringsbeleid in 2006. Voor woensdag staat er onder meer een spoeddebat over de Europese Grondwet op de agenda.