„Echtscheiding net een virus”
VEENENDAAL - Niet de Bijbelse norm, maar het gevoel geeft steeds vaker de doorslag als christenen over echtscheiding spreken. Een zorgwekkende trend, stelt Stichting Schuilplaats in haar jaarverslag. Predikanten herkennen de trend.
Het aantal echtscheidingen waarmee hulpverleners van Stichting Schuilplaats worden geconfronteerd, vertoont een stijgende lijn. Opvallend daarbij is vooral dat „echtscheiding anders dan om reden van overspel in christelijk Nederland gemeengoed lijkt te worden”, zo stelt de interkerkelijke organisatie in het jaarverslag over 2006.Volgens maatschappelijk werker H. J. C. Rebel van Schuilplaats worden vragen rond echtscheiding steeds vaker vooral gevoelsmatig benaderd. Het gaat dan bijvoorbeeld om situaties waarin man en vrouw een verwijdering ervaren door een verschillende ontwikkeling die beiden hebben doorgemaakt. „De vraag wanneer echtscheiding Bijbels gezien wel of niet is toegestaan, is veel minder in beeld dan vroeger. Centraal staat: Wat voelt goed?”
Rebel vindt het lastig deze ontwikkeling te verklaren. „De traditionele opvatting was redelijk zwart-wit: scheiden is alleen toegestaan na overspel. Langzamerhand werd in orthodox-christelijke kring gesteld dat er ook andere gronden voor scheiding kunnen zijn. Nu zien we dat mensen daarin helemaal hun eigen beslissing nemen.”
Als cliënten aangeven te willen scheiden, dringen hulpverleners van de stichting aan op bezinning, aldus Rebel. „Wij vinden dat mensen ruimte moeten maken om erover na te denken hoe hun beslissing zich verhoudt tot wat ze in hun opvoeding of vanuit de kerk hebben meegekregen, ook om later geen gewetenswroeging te krijgen. Verder dienen de consequenties goed overwogen te worden.”
De organisatie wil zich toeleggen op toerusting van echtparen, om te voorkomen dat huwelijken ontsporen. Zo werken hulpverleners momenteel mee aan huwelijkscatechese in kerkelijke gemeenten.
Rebel ziet voor kerken ook een belangrijke taak.