Buitenland

Compromis in VS over immigranten

NEW YORK - Senatoren van de twee grote partijen in de VS hebben donderdag een compromis over immigratie gepresenteerd dat een jarenlange discussie over legalisering van de ongeveer 12 miljoen illegale immigranten in het land zou kunnen beëindigen.

Van onze correspondent
18 May 2007 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:46

In het voorstel krijgen illegale immigranten een tijdelijke werkvergunning. Zij moeten, over acht jaar gespreid, echter wel een boete van 5000 dollar betalen. Als de tijdelijke werkvergunning afloopt, moeten zij een officiële werkvergunning aanvragen, die op termijn omgezet kan worden in een Amerikaans staatsburgerschap. Het plan voorziet ook in uitbreiding van de Amerikaanse grensbewaking.President Bush liet vrijwel onmiddellijk weten dat het voorstel zijn steun heeft. „Het zou positief zijn als beide kamers dit voorstel aanvaarden en ik het als nieuwe wet kan ondertekenen”, aldus Bush. De liberale senator Edward Kennedy presenteerde het voorstel namens de Democraten. „Het is misschien niet de ideale oplossing van het immigrantenvraagstuk, maar het is momenteel zeker het meest haalbare compromis”, aldus Kennedy.

Zijn conservatieve Republikeinse collega Jon Kyl benadrukte zijn steun voor het voorstel. „Als wij het probleem van de illegale immigranten willen oplossen, dan is dit het compromis waarop iedereen jaren heeft zitten wachten”, aldus Kyl. De voorstanders verwierpen de conservatieve kritiek dat het voorstel in feite „amnestie” betekent voor miljoenen illegalen die de wet hebben overtreden.

Wat vooral kritiek uitlokt is het feit dat de toelating van nieuwe immigranten wordt gebaseerd op een puntensysteem. Professionele vaardigheden en kennis van het Engels worden daarbij volgens een bepaalde schaal beoordeeld. „Dit is een economisch toelatingssysteem dat ons traditionele systeem dat familieverbanden intact laat, vervangt”, aldus oud-senator John Edwards, die hoopt volgend jaar Democratisch presidentskandidaat te worden. In de Senaat lijkt het voorstel verzekerd van een solide meerderheid, maar in het Huis van Afgevaardigden ligt de zaak onduidelijker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer