VEB doet aangifte tegen ABN AMRO
AMSTERDAM (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) doet aangifte tegen ABN AMRO wegens het lekken van koersgevoelige informatie naar de media. De vereniging overweegt om dezelfde reden aangifte te doen tegen het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Banco Santander.
Aanleiding voor de aangifte is het optreden van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder deze week. De AFM heeft ingegrepen in de overnamestrijd rondom ABN AMRO door de betrokken partijen erop te wijzen informatie openbaar te maken waarvan de vertrouwelijkheid niet langer zou zijn gewaarborgd. Met de openbaarmaking van informatie wil de AFM handel met voorkennis en mogelijke misleiding van beleggers voorkomen.De VEB vindt het onacceptabel dat ABN AMRO „de verplichting om koersgevoelige informatie onverwijld aan het beleggend publiek bekend te maken op een zo flagrante wijze heeft geschonden.” De vereniging zegt indicaties te hebben dat ook de leden van het consortium informatie naar de pers hebben gelekt. Dit kan volgens de VEB in de toekomst tot een aangifte leiden.
De VEB noemt in zijn aangifte enkele zinsnedes uit Nederlandse en buitenlandse kranten. In een artikel uit Het Financieele Dagblad van begin deze maand staat dat de krant een brief heeft ingezien over een overnamebod van het RBS-consortium. „ABN AMRO heeft deze brief -met het uitdrukkelijke verzoek de bron niet te vermelden- gestuurd aan een beperkt aantal journalisten”, aldus de VEB in de aangifte.
De VEB stelt over harde bewijzen te beschikken. „We hebben namen en rugnummers bij het openbaar ministerie ingeleverd”, aldus VEB-voorman Peter Paul de Vries. Hoe de beleggersvereniging daar aan komt, wilde De Vries niet zeggen. „We geven onze bronnen niet prijs.”
De Vries stapte al eerder met succes naar de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle tegen te houden. De geplande overname van de dochter van ABN AMRO door Bank of America en de overname van de rest van de bank door Barclays is daardoor onzeker geworden.
Fortis was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar. ABN AMRO liet in een reactie weten de aangifte „voor kennisgeving aan te nemen.” Volgens een woordvoerder van ABN AMRO wordt er voortdurend overleg gevoerd met de AFM wat wel en wat niet naar buiten moet worden gebracht.