„Joodse volk wacht op het aangename jaar”
HARDERWIJK - „We moeten en mogen het Joodse volk het Woord teruggeven. Dat werk moet doorgaan. Het gaat erom dat de Joden Christus mogen kennen.” Dat zei Ton Stier, directeur van Israël en de Bijbel, donderdag tijdens de jaarlijkse landdag van de stichting in Harderwijk. De dag werd door enkele honderden belangstellenden bezocht.
Het thema van de landdag was: ”Een lofgewaad voor Sion”, ontleend aan Jesaja 61, waar de Heere Zijn volk troost met de belofte van een hoofdsieraad in plaats van as, vreugdeolie in plaats van rouw en een lofgewaad in plaats van een kwijnende geest. „Zo ver is het nu helaas nog niet”, zei Stier. „De Israëlische bevolking bevindt zich volop in het verwerkingsproces van de laatste Libanonoorlog en is bezig met de nasleep van het onderzoeksrapport hierover, dat bittere consequenties heeft voor politieke en militaire leidinggevenden. Maar door de verspreiding van Gods Woord blijft de boodschap van Gods liefde en genade ook vandaag naar Israël uitgaan. We worden gezonden met een blijde boodschap.”
De directeur zei dat Gods genade altijd vooropgaat. „Waar Jesaja spreekt van het welbehagen des Heeren en de dag der wrake, spreekt Jezus in de synagoge van Nazareth niet over de dag der wrake. In de synagoge van Nazareth, zoals staat in Lukas 4, zegt Jezus gezonden te zijn om de armen het Evangelie te verkondigen, om gevangenen loslating te prediken, blinden het gezicht te geven, verslagenen heen te zenden in vrijheid en om het aangename jaar des Heeren aan te kondigen. Er is veel nood en gebondenheid onder het Joodse volk. Het wacht op het aangename jaar des Heeren. Alleen de Waarheid maakt vrij.”
Het gebroken-zijn van hart, waarover Jesaja spreekt, is volgens Stier een typering van het Joodse volk. „Het gaat gebukt onder propaganda die de plaats van feiten inneemt. Israël staat te boek als goed voor Joden maar gevaarlijk voor christenen. Als er opnieuw een intifada komt, zeggen we onze reis naar Israël af. Maar als we gaan, hebben we dan de moed om een Bijbel of een cd-rom met 37 Bijbels in zeventien talen mee naar Israël te nemen? U kunt deze gratis van ons krijgen om daar uit te delen”, aldus Stier.
Voor de stichting Israël en de Bijbel zijn tal van veldwerkers werkzaam onder Joodse gemeenschappen in zeventien landen. Verschillende veldwerkers spraken op de landdag over hun ervaringen.
Het echtpaar Van der Veen vertelden hoe zij duizenden van de cd-roms aan soldaten mochten uitreiken tijdens en na de Libanonoorlog.
Behalve Stier mediteerde ook bestuurslid Bert de Jong over het lofgewaad voor Sion. „Aan dat lofgewaad gaat een benauwde geest vooraf. Pas daarna zal het volk het hoofd opheffen tot God. Het is de enige weg naar boven, ook als niemand het volk meer steunt.”
Als we ergens een benauwde geest tegenkomen, is het wel op Golgotha, zei De Jong. „Voor Hem was er geen lofgewaad maar een spotmantel om Zijn lichaam en een doornenkroon op Zijn hoofd. Ze wierpen het lot over Zijn gewaad. Maar vandaag, op Hemelvaartsdag, nu Hij ten hemel is gevaren, heeft Hij het lofgewaad ontvangen.”
Tom Rice, lid van een kleine Joodse gemeenschap in Noord-Ierland, sprak namens de Engelse Society for Distributing Hebrew Scriptures (SDHS). Hij noemde het een voorrecht dat deze stichting de Bijbel in vele talen uitgeeft voor Joodse gemeenschappen, verspreid over tal van landen. Zo verschijnt binnenkort een Hebreeuws-Hongaars en een Hebreeuws-Roemeens Oude Testament. In Roemenië en Hongarije werken Harry en Joska Locht.
Rice: „Israël moet door een tijd van vuur en verdrukking heen gaan. Toch kondigen Jesaja en later Jezus Zelf het aangename jaar des Heeren aan. Bij Zijn eerste komst, kwam Jezus in genade. Zijn tweede komst heeft te maken met oordeel, de dag der wrake. Tussen die twee perioden staat slechts een komma die scheiding maakt.”
Tijdens de middagbijeenkomst voerde bestuurslid Piet van der Lugt het woord, eveneens over het thema van de landdag. „Dat er voor Sion een lofgewaad is, heeft als doel dat God verheerlijkt wordt”, aldus Van der Lugt. Hij noemde het een voorrecht het Woord bij het Joodse volk te mogen brengen, „dat nu al resulteert in de bekering van Joodse mensen en dat straks zal leiden tot de bekering van het overblijfsel.”
Speciale gast op de landdag was de Joods-Engelse zangeres Helen Shapiro. Als popzangeres stond ze in 1961 op nummer één van de Engelse hitparade. In 1987 kwam zij tot geloof in de Messias. Ze nam afscheid van de commerciële muziekwereld in 2002 en gebruikt haar talent nu om zo veel mogelijk mensen te vertellen over het Evangelie van Jezus Christus.